Motion till riksdagen
2016/17:1530
av Gunilla Nordgren (M)

Översyn av regler för att få vara vårdnadshavare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över och förändra reglerna i föräldrabalken vad avser rätten att få vara vårdnadshavare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Föräldrabalken trädde i kraft den 1 januari 1950. I enlighet med FN:s barnkonvention ska barnens bästa vara avgörande för alla beslut som rör barnen. Föräldrabalkens regler angående vårdnadshavare behöver en översyn.

I 6 kap. föräldrabalken framgår att om barnet står under bägge föräldrarnas vårdnad och en av dem dör skall den andre föräldern ha ensam vårdnad. Detta gäller även om den ena vårdnadshavaren är dömd för att dödat den andre vårdnadshavaren.

Jag anser därför att för att stärka barns rätt och värna deras trygghet bör riksdagen ge regeringen i uppdrag att se över reglerna i föräldrabalken vad avser rätten att få vara vårdnadshavare.

En vårdnadshavare som är dömd för att ha dödat ett barns andre vårdnadshavare bör inte få behålla vårdnaden; det är inte rimligt att denne förälder ska kunna styra sina barns liv inifrån ett fängelse. Efter avtjänat straff kan det finnas en rätt att ansöka om att åter få bli vårdnadshavare. Prövningen skall då ske utifrån vad som anses vara bäst för barnet.

 

 

Gunilla Nordgren (M)