Motion till riksdagen
2016/17:1527
av Gunilla Nordgren (M)

Registrering av testamenten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra ändringar i lagstiftningen och ge människor möjlighet att kunna få sitt testamente registrerat, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Varje människas möjlighet att bestämma över sin egendom och genom testamente uttrycka sin sista vilja är en viktig och betydelsefull rättighet. I ärvdabalken regleras hantering av testamente och där fokuserar man på formen för upprättande och återkallande av testamente. Där återfinns dock inte text om hur man kan säkra testamentet eller dess innehåll och därmed den enskildes sista vilja.

Många testamenten finns i bankfack men många finns i hemmet och i en del fall med olika lydelser. Utredning måste då ske vilket testamente som ska vara det giltiga. Det händer också att testamenten kommer bort, både genom olycksfall och av uppsåt. Mörkertalet är dessutom säkerligen stort för det är bara de gånger ett testamente återfinns och arvskiften gjorts på felaktig grund som problemet får publicitet.

Det finns idag rättsliga system för att hantera liknande av enskilda upprättade dokument. Äktenskapsförord skall exempelvis registreras hos Skatteverket (äktenskapsbalken).

En översyn och förändring bör därför göras i lagstiftningen (ärvdabalken) för att öka säkerheten kring testamenten och deras innehåll så att den enskildes sista vilja verkligen blir den som individen tänkt sig. Att införa en möjlighet att registrera testamente skulle kunna vara ett sätt att uppnå detta. Innehållet i registrerade testamenten borde då vara konfidentiella i motsats till vad som gäller dagens system med äktenskapsförord. 

Idag finns möjlighet i lagstiftningen att under vissa omständigheter kunna upprätta ”nödtestamente”. Denna möjlighet bör finnas kvar.

 

Gunilla Nordgren (M)