Motion till riksdagen
2016/17:1526
av Gunilla Nordgren (M)

Översyn av bärplockningsbranschen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av problem inom bärplockningsbranschen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Dessvärre finns det idag oseriösa aktörer inom bärplockningsbranschen som på olika sätt utsätter bärplockare för oskäliga förhållanden. Detta får efterverkningar i flera led och det är en ohållbar situation. Bärplockare utnyttjas, markägare drabbas och livsmedelskedjan utsätts för risker.

En översyn behövs kring vilka förbättringar som behöver genomföras för att komma tillrätta med dagens situation. Det behöver bland annat finnas möjlighet att genomföra nödvändiga livsmedelskontroller. Åtgärder för att komma tillrätta med fel och fusk inom branschen kring skatter och avgifter bör också vidtas.

Det förekommer relativt ofta att bärplockare som tillfälligt kommer till Sverige för att plocka bär ser sig tvingade att slå läger utan att ha markägarens tillstånd till detta. Om markägaren vill avhysa bärplockarna i fråga blir processen ofta både krånglig och dyr samtidigt som det innebär en tragik för dem som berörs. Markägaren får betala avgifter för att personer ska kunna avhysas. Gäller det många personer kan det medföra stora kostnader för markägaren. Det innebär även en inskränkning i äganderätten att en enskild markägare ska åläggas att betala dyra avgifter för att avhysa personer som olovligen vistas på hans eller hennes mark. Mindre markägare med små ekonomiska marginaler kan få problem att betala de summor som avhysningen kan kosta, orsakad av att det finns ett olagligt användande av hans eller hennes mark. Staten bör inte ta ut sådana avgifter så att endast stora skogsbolag och markägare med god ekonomi kan nyttja möjligheten att på ett lagligt sätt genomföra avhysningen.

Det behöver således genomföras en heltäckande översyn som ser över hela dagens problematik där ingen är vinnare och människor far illa. Översynen bör även ske med beaktande av den enskildes äganderätt.  

 

Gunilla Nordgren (M)