Motion till riksdagen
2016/17:1513
av Margareta Cederfelt (M)

Friskvård


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om friskvård och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Friskvård uppfattas av många arbetstagare som en viktig hälsofrämjande personalvårdsförmån, om än något orättvis.

Friskvården innebär att arbetsgivaren har möjlighet att erbjuda samtlig anställd personal, ej timanställda, en skattefri personalförmån. Enligt Skatteverket kan den skattefria personalförmånen bestå endast av en enstaka behandling eller aktivitet. För att åtgärden eller aktiviteten ska anses vara av enklare slag och mindre värde bör kostnaden normalt inte överstiga 1 000 kronor per tillfälle. Den totala kostnaden per år för enstaka behandlingar eller aktiviteter bör inte överstiga ett belopp som betraktas som mindre värde. Vad som är av mindre värde finns inte fastställt som belopp men som exempel ryms ett vanligt årskort på gym inom definitionen.

Tyvärr exkluderas ett stort antal hälsofrämjande aktiviteter från den avdragsgilla personalvårdsförmånen, exempelvis ridning, golf, paddling, rodd, olika former av skidsporter och äventyrsbad.

Gränsdragningen för vad som räknas som hälsofrämjande aktivitet är märklig även inom olika sportgrenar. Inom skidsport är längdåkning avdragsgillt men inte utförsåkning. Det gör att exempelvis liftkort inte är avdragsgillt för utförsåkning men kan vara avdragsgillt om de avser längdåkning. Årskort till bad kan vara avdragsgillt om det är till en traditionell simhall men inte om det avser ett bad som också avser äventyrsbad.

Paddling är närmast att betrakta som en folksport med ett under senare år konstant ökat deltagande men inkluderas inte, vilket även gäller rodd och segling. Ökningen inom paddling kan förklaras med att antalet kvinnliga utövare ökar. Ridning är en annan stor folksport, framför allt är det flickor och kvinnor som utövar ridsport.

I syfte att förenkla regelverket för företagande bör skattesystemet göras om i sin helhet med slopande av olika förmåner samtidigt som inkomstskatterna sänks. I avvaktan på att så sker bör den skattebefriade personalförmånen friskvård ses över så att den blir mer inkluderande och inte diskriminerar idrottsutövare inom vissa sporter. I många sammanhang framstår dagens gränsdragning som godtycklig och öppnar för olyckliga tolkningar av hur den avdragsgilla personalförmånen skall tillämpas.

 

 

Margareta Cederfelt (M)