Motion till riksdagen
2016/17:1509
av Karin Enström (M)

Utökade möjligheter för Tullverket att ingripa vid misstänkt utförsel av stöldgods


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över utökade möjligheter för Tullverket att ingripa vid misstänkt utförsel av stöldgods och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tidningen Båtliv har tittat på halvårsstatistiken från Brottsförebyggande rådet (Brå) och det är oroande läsning. Enligt tidningen har antalet båtmotorstölder i Sverige ökat med 30 procent. I region Stockholm stals 404 båtmotorer under det första halvåret 2016 jämfört med 356 samma period under 2015. Enligt svenska försäkringsbolag stjäl internationella ligor utombordsmotorer för mer än 100 miljoner kronor i Sverige årligen.

Enligt Tullverket saknas det idag befogenheter och resurser att kontrollera varor till ett annat EU-land. Undantaget är om varan omfattas av ett förbud mot utförsel, exempelvis vapen, narkotika eller krigsmateriel. Om Tullverket påträffar stulna varor, i enlighet med gällande befogenheter, tillkallas polis som tar över ärendet.

För att minska båtmotorstölder och stölder i allmänhet behöver regeringen se över Tullverkets möjligheter att ingripa vid misstänkt utförsel av stöldgods.

 

 

Karin Enström (M)