Motion till riksdagen
2016/17:1508
av Margareta Cederfelt (M)

Avskaffande av värnskatten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att avskaffa den särskilda löneskatten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Värnskatten har kommit och gått i Sverige från det att den först infördes. Trots att värnskatten infördes som en temporärskatt och alltid har motiverats som just temporär finns den de facto kvar.

Värnskatten motsvarar 0,3 procent av statens totala skatteintäkter. Samtidigt finns det forskning som visar att värnskatten skulle kunna avvecklas utan att statens skatteintäkter skulle minska, exempelvis Långtidsutredningen från 2011, rapporter från Finanspolitiska rådet, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering och Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi.

Sverige är fortfarande ett av de länder som beskattar inkomster högst i världen och det omfattar också inkomster som ligger något över genomsnittet. För år 2016 utgår den statliga inkomstskatten om 20 procent vid inkomster över 35 850 kronor per månad och den extra statliga inkomstskatten, den så kallade värnskatten, utgår vid inkomster över 52 150 kr. Lönenivåerna är inklusive alla former av tillägg såsom exempelvis semesterersättning, ersättning för beredskaps- och jourtid samt semester.

Sverige behöver fler personer som erlägger akademisk examen, vill arbeta mer och är beredda att satsa av sin tid och kapital för att nå framgång. Ett starkt bidragande incitament för att satsa det där lilla extra som behövs för att nå framgång i yrkeslivet är just möjligheten till högre inkomst.

I länder med en hållbar och stabil ekonomi uppfattar medborgarna bland annat att staten uppfyller de två kriterierna att hushålla med de offentliga resurserna samt att skatten är rättvis.

Med anledning av ovanstående bör ett avskaffande av den särskilda löneskatten (värnskatten) övervägas.

 

Margareta Cederfelt (M)