Motion till riksdagen
2016/17:1498
av Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Avskaffande av fribelopp för studiemedel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa fribeloppet avseende lånedelen i studiemedlen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fribeloppets övre gräns har höjts i flera steg. De har alla varit välkomna initiativ och steg mot ett rättvisare studiemedelssystem. Trots det kvarstår alltjämt en gräns för hur mycket en student kan tjäna för att få erhålla studiemedel. Det innebär att en student som arbetar mer än vad fribeloppsgränsen medger betalar skatt och bidrar till statens inkomster men får ett lägre studiemedel för resten av terminen.

Många studenter väljer att arbeta för att på så vis delfinansiera sina studiekostnader och bidrar samtidigt till vår allmänna välfärd. Att arbeta vid sidan av studierna innebär att studenten får in en fot på arbetsmarknaden och etablerar värdefulla nätverk, vilket kan underlätta för studenten den dag hon eller han lämnar studierna och söker arbete på heltid. Den som studerar kan bäst själv bedöma hur mycket hon eller han kan och förmår arbeta utöver sina studier.

Arbetslivserfarenhet är en viktig komponent på arbetsmarknaden och det ska löna sig att arbeta. Förekomsten av fribeloppet slår därför fel. Systemet leder till att en student som arbetar för mycket får ett lägre studiemedel för resten av terminen. Studenter som väljer att göra lite mer, på sin fritid vid sidan av studier, bör inte bestraffas för detta. Därför bör regeringen se över om fribeloppet avseende lånedelen i studiemedlen bör avskaffas.

 

 

Ulrika Karlsson i Uppsala (M)