Motion till riksdagen
2016/17:1493
av Ulrika Karlsson i Uppsala m.fl. (M)

Fast förbindelse mellan Håbo kommun och Knivsta kommun


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vägfärja (frigående eller linfärja) mellan Skokloster i Håbo kommun och Västersjö i Knivsta kommun och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många invånare i Uppsala län arbetspendlar såväl inom länet som till kringliggande län. För att underlätta arbetspendling och för att bättre knyta ihop arbetsmarknadsregionen och Uppsala läns olika delar är det av särskild vikt med verklighetsanpassad infrastruktur. Idag får den som ska färdas mellan Västersjö och Skokloster avverka drygt fem mil på små slingriga vägar. Det trots att det som skiljer dessa orter åt är endast några 100 meter vattenvägen.

Att inrätta en fast förbindelse mellan Knivsta kommun och Håbo kommun skulle främja tillväxten, stärka arbetsmarknadsregionen, främja ökat bostadsbyggande och innebära klara förbättringar för miljön. Samtidigt skulle invånarna i Håbo kommun komma närmre akutsjukvården vid Akademiska sjukhuset. Regeringen bör därför överväga möjligheten att inrätta en fast förbindelse i form av en vägfärja (frigående eller linfärja) mellan Håbo kommun och Knivsta kommun.

 

 

Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

 

Marta Obminska (M)

Jessika Roswall (M)