Motion till riksdagen
2016/17:1478
av Boriana Åberg (M)

Ridning som avdragsgill sport inom friskvården


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att inkludera ridsport i friskvårdsförmånen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Arbetsgivare kan idag göra skatteavdrag för finansiering av olika former av friskvård för sina anställda. Alla idrotter eller aktiviteter är dock inte avdragsgilla, exempelvis ridsport och utförsåkning. Ridsport är en av landets större idrotter. Runt en halv miljon svenskar rider idag på alla nivåer – från motion upp till elitnivå. Ridningen är även landets näst största ungdomsidrott (2014). Att exkludera en så pass populär sport som friskvårdsalternativ är inte rimligt.

Det går utmärkt att göra avdrag för massage, qigong, styrketräning och rugby. Alltifrån hård fysisk träning till avslappningsövningar subventioneras med dagens regelverk. Dock passar en aktivitet som ridning, av någon underlig anledning, inte in i Skatteverkets definition av motion och friskvård. Arbetsgivaren har möjlighet att avsätta en viss summa som den anställda får använda till fysisk aktivitet, och denna fysiska aktivitet bör vara helt och hållet valfri.

När det gäller ridning är det inte utrustningen eller hästen som ska räknas till personalvårdsförmånen utan det är möjligheten att hyra häst eller gå på ridskola som ska subventioneras, precis som hyran för en tennisplan eller innebandyhall. Det finns ingen rimlig anledning att exkludera ridsport från friskvårdsförmånen och vi bör därför se över regelverket för att fler ska kunna idrotta på fler olika sätt.

 

 

Boriana Åberg (M)