Motion till riksdagen
2016/17:1475
av Boriana Åberg (M)

Förenkla byggandet av bostäder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förenkla byggandet av bostäder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige behöver fler och billigare bostäder. Den rådande bostadsbristen i våra storstäder och på många tillväxt- och studieorter är ett allvarligt samhällsproblem som kan riskera att bli ett tillväxthinder i vårt land. Särskilt allvarlig är situationen för våra studenter. Många tvingas tacka nej till en utbildning de har blivit antagna till för att de inte har någonstans att bo. Bostadsbristen har sin grund i att det byggs alldeles för lite nya bostäder i Sverige. Det kan till exempel konstateras att det under en lång period endast byggts hälften så många bostäder som i våra nordiska grannländer.

Orsakerna till att det byggs för lite bostäder är flera. En av orsakerna är den hyresreglering som infördes 1942, och som näst intill omöjliggör byggande av hyresrätter. Hyresregleringen motverkar rörlighet, skapar en svart marknad, och ökar segregationen. Avskaffande av den befintliga hyresregleringen, och införande av marknadshyror, skulle påtagligt kunna bidra till en fungerande bostadsmarknad.

Ett annat hinder för bostadsbyggande är dagens ovillkorliga rätt att överklaga detaljplaner och bygglov. Då det i dag inte är förenat med någon som helst kostnad att överklaga en detaljplan, eller ett bygglov, finns det ingen återhållande faktor som avhåller från rena okynnesöverklaganden. Även om det helt uppenbart inte finns någon möjlighet att vinna framgång så finns det ingen anledning att avstå. För byggherren i fråga är däremot överklagandet förenat med en rad kostnader, dels de direkta kostnaderna för juridiska ombud och eventuella experter, dels de ofta än mer omfattande indirekta kostnaderna som förseningen drar med sig, dels i form av utebliven avkastning på insatt kapital, dels i form av den risk man utsätts för genom den osäkerhet som uppstår genom överklagandet. 

För att komma tillrätta med bostadsproblematiken krävs det bättre möjligheter till att bygga enklare och billigare bostäder. Några vägar till detta är bland annat att överväga avsteg ifrån exempelvis tillgänglighetsanpassning och bullerkrav vid nyproduktion av studentlägenheter.  Man bör samtidigt överväga möjligheten att kunna utnyttja befintliga potentiella boendeutrymmen bättre till tänkbara bostäder – exempelvis omgjorda vindsvåningar.

Utgångspunkten för att kunna få till stånd fler bostäder i vårt land bör ligga på färre regleringar, mindre krångel, enklare förordningar och minskade kostnader.

Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Boriana Åberg (M)