Motion till riksdagen
2016/17:1452
av Anette Åkesson (M)

Unga som resurs inom äldreomsorgen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att ta fram förslag på vilket sätt fler unga kan bidra till mer stimulerande omsorgsmiljö för våra äldre och seniorer, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att unga ska ses som en resurs för våra äldre och vilkas engagemang mer ska tas tillvara, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Regeringens politik leder till färre jobb när det Sverige behöver är sänkta trösklar, och enklare vägar till arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland unga är fortfarande för hög och i takt med att regeringen höjer trösklar, till exempel skatter och avgifter, för att anställa unga och äldre kan det komma att öka ytterligare.

Gymnasiestuderande i Falköping som är framtidens medarbetare inom social omsorg och socialtjänst, föreslår att unga skulle kunna hjälpa till exempel seniorer eller vara behjälpliga inom äldreomsorg för att skapa positiva synergieffekter. Eleverna som lämnat förslaget ser bland annat att arbetslöshet har visat sig öka risken för depression, främst bland unga, och dels att många äldre i dag är väldigt ensamma – upp till var fjärde dör i ensamhet. De påvisar att forskning bland annat kommit fram till att äldre som är aktiva långt upp i åren lever längre. Något så enkelt som en 30 minuters promenad dagligen kan öka livslängden med år.

I sina studier har eleverna bland annat satt samman faktorer som att var fjärde dör ensam, hög ungdomsarbetslöshet, ökande utanförskap och att aktivitet hos äldre kan öka välmående och livslängd. Förslaget är därför att använda unga människor, i studier eller på väg ut i arbetslivet, till att besöka äldreboenden och umgås med äldre som en slags motprestation för sina bidrag. Fler unga skulle bidra till att stimulera äldre, öka välmåendet hos både de äldre och yngre samt ge tydlig prestation för den enskilde. Detta skulle vara ytterligare en möjlighet vid sidan om att exempelvis söka utbildning eller jobb. Det skulle även ge erfarenhet inom omsorg och service hos unga och vara ytterligare ett sätt att få erfarenhet av hur bred arbetsmarknaden i dag är.

 

 

Anette Åkesson (M)