Motion till riksdagen
2016/17:1430
av Annika Qarlsson och Ola Johansson (båda C)

Kvinnor och barn på flykt


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öppna upp för familjeåterförening så att fler kvinnor och barn kan återförenas med sina familjer i Sverige och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka antalet kvotflyktingar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi har under de senaste åren sett hur krig, terror och förtryck skapat flyktingströmmar av tidigare icke skådat slag. Det är personliga tragedier som utspelar sig varje dag. Det är både kvinnor och män som flyr. Oftast har mannen gett sig iväg först och så har fru och barn kommit efter på en säkrare resa än flyktingvägarna. Så såg planen ut för de allra flesta som tog sig till Sverige innan gränsen stängdes och passtvång infördes.

Alla på flykt är i stor utsatthet, men kvinnor och flickor är extra utsatta. Det är många omständigheter som gör att flykten är svårare för kvinnor. Huvudansvaret för barnen och sårbarheten som kvinna komplicerar en eventuell flykt. Sexuella övergrepp, prostitution och våld är inget ovanligt i krigszoner, flyktingläger och flyktvägarna.

Familjeåterförening har varit det vanligaste sättet för kvinnor att kommer till Sverige. När möjligheterna för familjeåterföreningarna stängdes hösten 2016 så innebar det att kvinnor och barn blev tvungna att också ge sig ut på mycket osäkra och livsfarliga flyktvägar. Alternativet till små båtar på Medelhavet är att bli kvar i flyktingläger.

Regeringen måste öppna upp för familjeåterförening igen så att fler anhöriga kvinnor och barn kan återförenas med sina familjer i Sverige. Vi måste också utöka antalet kvotflyktingar, där UNHCR väljer ut de mest utsatta, ofta kvinnor och barn. Sverige har infört EU:s hårdaste regler, det är inhumant och det är ovärdigt.

 

 

Annika Qarlsson (C)

Ola Johansson (C)