Motion till riksdagen
2016/17:1429
av Per Lodenius och Staffan Danielsson (båda C)

Säkrare transporter på väg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att snarast se över hur villkoren för transporter på väg kan förbättras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Inom EU är vi angelägna om att ha en fungerande inre marknad. Då måste också transporterna inom EU mellan medlemsländerna fungera. Många av dessa transporter går med lastbil och sysselsätter då också många chaufförer. Det är då viktigt att dessa transporter sker på ett säkert sätt. Inte minst med tanke på att transporterna sker på vägar med mycket trafik och där en olycka kan ge stora konsekvenser både materiellt och inte minst vad gäller personskador.

Det gäller att då i möjligaste mån minimera risker för olyckor. För det finns det regelverk om hur lastbilen och släpet som används för transporten ska vara utrustade och i vilket skick de ska vara. Det finns också regler vad gäller chaufförens utbildning och kunskap liksom regler för körtid och vila. Allt för att transporterna ska ske så säkert som möjligt.

Trots dessa regler har ändå flera fall där förare eller bil inte uppfyllt regelverket uppdagats. Dessa är också med största sannolikhet bara en liten del av alla farliga transporter som sker på vårt vägnät. Orsaken till detta är flera, men en del är att oseriösa transportföretag systematiskt undviker att följa reglerna. Det kan vara att man inte betalar chauffören avtalsenlig lön, pressar tidsgränserna för transporten så att fusk med vilotid uppstår och att man inte följer reglerna för cabotage.

I tidningenproffs.se den 9 september 2016 säger Sveriges Åkeriföretags VD Rickard Gegö att det finns en stor uppgivenhet i branschen. Han säger också att Skatteverkets årliga granskning visar att åkeribranschen är den enda bransch ”där siffrorna pekar åt fel håll”. Gegö menar också att fler än tidigare upplever att fusk och fel är fortsatt vanliga.

Nu behövs en prioritering av arbetsförhållandena för chaufförerna och en transportmarknad med rättvis konkurrens där seriösa företag verkar. Det handlar om att de aktörer som inte följer bestämmelserna och skapar orimliga arbetsvillkor stoppas. Man kan exempelvis vid flera av Sveriges internationella hamnar se lastbilar parkerade dygnsvis i väntan på nästa körning. Förhållandet blir snabbt orimligt för chauffören då väntan på jobb kan bli lång med endast dragbilen som bostad.

Att förare behandlas illa och lever under hemska omständigheter kan vi inte se mellan fingrarna med. Att utnyttjandet av mänsklig arbetskraft på detta sätt också skapar en illojal konkurrenssituation är väl känt. Dessutom så skapas en farlig trafikmiljö med trötta förare med undermålig utbildning för jobbet och trafikfarliga fordon. Regeringen planerar dessutom för ytterligare regler som kan innebära ytterligare incitament för fusk, som kilometerskatt för tunga transporter.

Det finns tydliga regelverk för förares utbildning och vilotider liksom vad gäller för hur fordonen ska vara beskaffade. Det finns också regelverk vad gäller cabotagetrafik. Men det finns inte resurser och tillräckligt med utbildad personal inom exempelvis polisen för att följa upp dessa regelverk och lagar. Fler behöriga trafikpoliser med besiktningsrätt behövs ute på vägarna liksom mer kunskap inom andra berörda myndigheter.

 

 

Per Lodenius (C)

Staffan Danielsson (C)