Motion till riksdagen
2016/17:1416
av Lotta Finstorp (M)

Lag (1993:1652) om ersättning för fysioterapi behöver uppdateras utifrån dagens förhållanden


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn av lag (1993:1652) om ersättning för fysioterapi och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är inte rimligt att den privata fysioterapeut som har avtal med ett landsting, inte har möjlighet att gå ner i tid av privata skäl och låta en annan legitimerad fysioterapeut vikariera.

Detta eftersom lagen anger att det måste finnas särskilda skäl för att gå ner i tid. Skälen som anges i lagstiftningen är nedsättning i arbetstid på grund av sjukdom, semester, ledighet för vård av barn, förestående ålderspensionering, vidareutbildning eller forskning inom yrkesområdet, politiskt eller fackligt uppdrag eller liknande skäl.

Vad menas med "förestående ålderspensionering"? Lagstiftning lämnar denna definition till landstingen.  Kreativiteten och frustrationen är stor bland fram för allt äldre privata fysioterapeuter som av andra skäl än de lagstadgade vill gå ner i arbetstid.

Att kunna gå ner i arbetstid och samtidigt fasa in en ny medarbetare som senare ska ta över praktiken är samhällsekonomiskt klokt. Men när 60-åriga fysioterapeuter skriver in sig vid universitet och högskolor, för att kunna gå ner i arbetstid - då är lagstiftningen inte ändamålsenlig.

 

Lotta Finstorp (M)