Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inrätta en nationell plattform som arbetar med SYV-frågor och tillkännager detta för regeringen.
Få val som en människa gör kommer påverka henne så mycket som valet av skola och utbildning. Konsekvenserna av ett felaktigt skolval kan bli omfattande för en elev och samhället i personliga och ekonomiska kostnader. För att stötta den enskilde eleven med detta viktiga och ibland svåra beslut, ska det enligt skollagen (2010:800, 2 kap, 29 och 30 §§) finnas tillgång till studie- och yrkesvägledning. När Skolinspektionen 2013 granskade tillgången till studie- och yrkesvägledning i 34 kommuner runtom i landet, fann man omfattande brister. Brister som består än idag. Om man jämför antalet elever per studie- och yrkesvägledare, finner man att det är stora skillnader beroende på var i landet man bor – det kan skilja så pass mycket som från 60 elever per studie- och yrkesvägledare, upp till 600 elever per studie- och yrkesvägledare. Din bostadsort riskerar alltså vara den faktor som avgör tillgången till studie- och yrkesvägledning. En faktor som är oacceptabel, inte minst då studie- och yrkesvägledningen fyller en mycket viktig funktion och ska fungera som en direktlänk mellan skola och arbetsliv.
För att komma tillrätta med denna situation bör en nationell plattform som arbetar med SYV-frågor inrättas. Genom att en sådan plattform inrättas skulle varje SYV kunna söka stöd och bilda kontaktnät i en bredare kontext. Detta är en mycket viktig del då skolan och elever är flexibla och världen föränderlig. Detta bör även i sin tur leda till färre missmatchningar och mindre avhopp.
Att arbeta som studie- och yrkesvägledare är ett relativt ensamt yrke Inrättandet av en nationell plattform skulle ge möjlighet till kompetensutbyte och utveckling för denna yrkesgrupp. Det skulle också öppnas upp för möjligheter att effektivisera och utveckla arbetet.
Stefan Jakobsson (SD) |
Robert Stenkvist (SD) |