Förslag till riksdagsbeslut
När ett djur är sjukt, skadat eller visar ohälsa kräver lagen att djurägaren ser till att djuret får nödvändig adekvat vård.
För många människor är deras sällskapsdjur långt mycket mer än en ägodel. Det är en vän, en livskamrat och en alldeles unik oersättlig individ. I Sverige beräknas det finnas sällskapsdjur i vart tredje hushåll.
Att ett skadat eller sjukt djur måste få vård är en självklarhet för de allra flesta. Djursjukvården är däremot oerhört dyr vilket leder till att vissa drar sig länge innan de söker vård för sitt djur eller helt avstår från att söka veterinär då ekonomin inte räcker till. Att detta förekommer är välkänt och det är många djur som tvingas lida för det.
Tyvärr är det inte helt ovanligt att människor överger sina djur till ideella djurskyddsföreningar för att djuret ska kunna få vård, då de inte finner några andra lösningar. Djuren blir då i sitt utsatta läge placerade i en helt ny miljö, utlämnade till föreningens välvilja och ekonomiska förutsättningar. För många av djuren slutar livet där. Andra skramlar ihop tillräckligt med pengar för att kunna ge sitt djur nödvändig vård men tvingas avstå från att köpa mat till sig själva. Det är en verklighet flera veterinärer och djursjukvårdare jag varit i kontakt med vittnat om.
Ett hjärtskärande fall var ett hur ett äldre par kom in på en veterinärstation med en gammal katt som hade blivit sjuk. På disken välte paret ut en mängd med mynt och frågade gråtandes om det skulle räcka till att hjälpa deras älskade katt då det var allt de hade.
”En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur” är ett citat av Mahatma Gandhi som också visar att vår nation har en lång väg kvar att gå.
Om Sverige menar allvar med att vilja ha ett starkt djurskydd måste möjligheterna att kunna ge sitt djur en god omvårdnad underlättas avsevärt. Att kunna ge sitt djur sjukvård när det behövs är en grundläggande viktig fråga om ett starkt djurskydd är något man värderar. Ett steg i rätt riktning vore om iallafall staten slutade tjäna blodspengar på sjuka djur. Om vårt land inte roffade åt sig av det äldre parets mynt och tårar över sin sjuka katt och med sin andel tagen inte lämnade mycket kvar åt vård för katten.
Sjukvård, synundersökning av legitimerad optiker, medicinsk fotvård och tandvård för människor som exempel är momsbefriat idag. Biobiljetter och biljetter till konserter, idrottsevenemang och teater och tidningar har 6 % moms. Restaurang- och cateringtjänster, livsmedel, hotell, pensionat, camping och antikviteter har 12 % i skattesats. Djursjukvård har 25 % i skattesats vilket är en inhuman snedprioritering som behöver återställas.
Att Sverige valde att införa 25 % moms på djursjukvård är beklagligt då det ger avsevärt högre kostnader för djursjukvård vilket i sin tur gör det svårare för djurägare att klara av kostnaderna när ett djur blir sjukt. Moms på djursjukvård bör avskaffas eller åtminstone i ett första steg sänkas.
Hanna Wigh (SD) |
|