Förslag till riksdagsbeslut
Kvinnlig könsstympning är en grym sedvänja som varit förbjuden i Sverige sen 1982. Detta till trots så finns det uträkningar som tyder på att runt 38 000 kvinnor kan vara könsstympade i Sverige. Idag förekommer det insatser för att motverka att könsstympning ska förekomma och för att försöka identifiera offren så att de kan få vård. Dessa insatser spretar och är av varierande kvalitet. Ett nationellt kompetenscenter som samlar medicinsk expertis, jurister och företrädare för olika samhällsfunktioner skulle kunna bedriva ett mycket mer effektivt arbete för att motverka dessa attityder som möjliggör för könsstympning att fortsätta, för att identifiera offren och ge dem den hjälp de behöver, såväl medicinsk, som juridisk, som medmänsklig.
För att kunna veta vad som kan göras bättre och vad som görs bra är det viktigt att en utredning tillsätts som utvärderar de insatser som gjorts på området.
Kunskap i ämnet behöver samlas och spridas till de personer som kan komma i kontakt med de kvinnor och flickor som utsatts för könsstympning eller som riskerar att utsättas.
Personal inom sjukvården, skolhälsovård och socialtjänst ska självfallet ges ordentliga kunskaper i ämnet. Men det är precis lika viktigt att ge skolpersonal, fritidsledare, ledare för kulturella föreningar, handläggare på migrationsverket och andra personer som kan komma i kontakt med de som utsatts utbildning i hur de ska bemöta och kunna hjälpa på bästa sätt.
Hanna Wigh (SD) |
|