Förslag till riksdagsbeslut
Stockholm utgör en smältdegel för innovation, utveckling och tillväxt som gagnar hela Sverige. Det tillsammans med den stora inflyttningen i länet ställer stora krav på transportinfrastrukturen i regionen och stora framsteg har gjorts under alliansregeringens åtta år. Snart öppnar Citybanan som ökar kapaciteten både för pendeltåg och all annan järnvägstrafik genom Stockholm; dessutom tidigare än planerat. Den största utbyggnaden av tunnelbanan sedan 1970-talet är på väg att genomföras. Förbifart Stockholm byggs äntligen och Norra länken har öppnat för trafik och är redo att svälja de ökande trafikvolymerna norr om staden. Alla dessa projekt är nödvändiga och nu är det dags att våga ta nästa steg. Stockholm fortsätter att växa och med ökad tillväxt kommer ökade trafikbehov. Målet måste vara att den ökningen sker på ett ansvarsfullt sätt för miljön och arbetet med att ställa om fordonsparken till att bli koldioxidneutral måste fortsätta.
Den östliga förbindelsen måste komma till stånd om inte tillväxten i Stockholm och i förlängningen Sverige ska hämmas. Utredningen pågår för hur det ska gå till vilket är betryggande. Miljöeffekterna av en östlig förbindelse måste självfallet analyseras och hanteras. Vad gäller växthuseffekten så är det koldioxidutsläppen vi måste bli av med, inte bilarna. Enligt Stockholms handelskammare minskar en östlig förbindelse trafiken med 11 procent i Stockholms innerstad. Dessutom minskar den trafiken på Södra länken med 25 procent och Essingeleden med 15 procent. Vägar har dessutom den trevliga egenskapen att de går att köra buss på vilket kommer att behövas när staden fortsätter att växa.
Stockholm är en stad som delas av vatten. Resor mellan norra och södra sidan staden försvåras av detta och det är även i just detta snitt (Saltsjö-Mälarsnittet) som de stora trafikstockningarna uppstår. En östlig förbindelse är därför inte bara en satsning på trafik, det är en satsning på att bygga ihop Stockholms län. Förkorta avstånden och skapa nya vägar mellan norr och söder. Stockholms transportsystem är över Saltsjö-Mälarsnittet oerhört känslig och även ur ett robusthetsperspektiv är en östlig förbindelse väldigt viktig. Vi är många som minns konsekvenserna av den nedstängda Essingeleden efter att en kranbåt krockat med bron och vilka konsekvenser det fick. Alternativen till Essingeleden är få och underdimensionerade och inte ens Förbifart Stockholm kommer att lösa hela detta problem. Situationen i Södra länken är idag också helt ohållbar under rusningstrafik varför en avlastning behövs även i den delen av systemet. Det är inte rimligt att resande mellan Nacka, Tyresö, Värmdö, Haninge och Nynäshamn å ena sidan och Lidingö, östra innerstaden, Danderyd, Täby, Österåker, Norrtälje, Vaxholm och Vallentuna å andra sidan ska behöva åka runt staden på väster sida för att ta sig fram till sin destination. Varken Södra länken eller Essingeleden är dimensionerade för att klara den uppgiften.
Sverigeförhandlingen pågår just nu och inom ramen för den finns ett uppdrag att titta närmare på en östlig förbindelse. Eftersom regeringen kommer att ha en viktig roll i förverkligandet av ett sådant projekt, men tidigare har uppvisat ett tveeggat förhållningssätt gentemot investeringar för vägar i Stockholmsregionen, måste riksdagen vara tydlig med vad den vill för att vi inte ska försena detta viktiga projekt.
Erik Ottoson (M) |
Erik Andersson (M) |