Motion till riksdagen
2016/17:1178
av Solveig Zander (C)

Utvärdering av sexualundervisning i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvärdera sexualundervisningen i skolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

RFSU har tagit fram mycket bra material till stöd för undervisning av sexualkunskap i skolan. Redan 1955 infördes sexualundervisning i svenska skolor och det var vi först i världen med. Mycket har hänt sedan dess och världen har förändrats tillsammans med sex- och samlevnadsfrågor. Ämnet kan variera på olika sätt och anknytas till de flesta ämnen i skolan. I geografi kan man prata om det ur ett rättighetsperspektiv och i ämnet idrott och hälsa kan man prata om utseende och kroppsideal kopplat till maskulinitet/femininitet till exempel.

Vetskapen finns om att sexualundervisningen ser väldigt olika ut och håller olika hög kvalitet, ibland till och med inom en och samma skola. Fortfarande finns det lärare som har svårt för att undervisa i sex- och samlevnadsämnet. Många elever, barn och ungdomar är beroende av att skolan tar upp dessa ämnen då föräldrarna värjer sig från ämnet. I dessa tider då olika kulturer och kulturmönster är vanliga finns också stora skillnader i information om sex- och samlevnad. Det gör inte minst det angeläget att skolan tar sitt ansvar i sammanhanget. Sexualundervisningen är en viktig del i skolan, där eleverna får kunskap för livet. Det är därför viktigt att undersöka om alla elever får en likvärdig utbildning, oavsett vilken typ av skola de går i. För att underlätta undervisningen har RFSU tagit fram mer material.

Efter några års diskussioner inom kristna samfund och organisationer har man nu också landat i att låta ta fram ett elevmaterial, ”Nära varandra, för högstadiet och gymnasiet till maj i år. Författare blir Per och Therése Ewert, båda med erfarenhet av att skriva läromedel för skolan. Läromedlet kom förra året och är viktigt inte minst ur perspektivet för barns och ungdomars hälsa och välbefinnande.

Vilken roll spelar skolans sex- och samlevnadsundervisning för det uppväxande släktet? I vilken omfattning förekommer undervisning och är den lika för alla? Får alla elever del av undervisningen? Var finns brister och vad kan man göra åt det? Frågetecknen kring ämnet är många och det behövs efter dessa dryga sextio år en rejäl utvärdering om sexualundervisningen i skolan.

Med hänvisning till ovanstående framgår nödvändigheten av en utvärdering av sex- och samlevnadsundervisningen för att på ett bättre sätt kunna möta morgondagens behov av en aktuell undervisning i ämnet.

 

 

Solveig Zander (C)