Förslag till riksdagsbeslut
Problem med luftföroreningar varierar kraftigt runtom i landet och de största problemen återfinns i huvudsak i och kring större städer. Därför behövs det flexibilitet och anpassning efter lokala förhållanden i styrningen för en renare luft. Partikelhalter, PM10, som bland annat orsakas av dubbdäck är ett problem i många svenska kommuner. Det är framförallt barn som utsätts för hälsorisker och vuxna med luftvägssjukdomar. Det finns kommuner, däribland Stockholms stad, som har problem med att uppfylla dygnsmedelvärdet för gällande miljökvalitetsnormer. Samtidigt ser vi att kommunerna har begränsade verktyg för att minska partikelhalterna. Förutom resurskrävande städning och dammbindning, som bara kan sänka partikelhalterna kortsiktigt på mellan 24 och 48 timmar, är dubbdäcksförbud på enskilda gator den metod som kan användas.
I Norge har en dubbdäcksavgift införts i vissa kommuner för att få ner andelen som använder dubbdäck och därmed halterna av PM10. Avgiftskontrollen utförs huvudsakligen av kommunala parkeringsvakter på tankstationer men även av polisen i samband med andra trafikkontroller. Den lokala avgiften på användningen av dubbdäck har varit ett effektivt styrmedel för att få ned andelen dubbdäck i innerstäderna. Det har i sin tur haft positiv effekt på partikelhalterna och gränsvärden som tidigare överskreds har klarats. Det har samtidigt varit svårt att urskilja några effekter på trafiksäkerheten av den minskade dubbdäcksanvändningen. Med anledning av svenska kommuners problem med för höga partikelhalter bör kommunerna, som har huvudansvaret för luftkvaliteten på lokal nivå, få ökade möjligheter att med lokala styrmedel åtgärda luftkvalitetsproblemen genom rätten att införa dubbdäcksavgifter.
Många svenska kommuner jobbar hårt med att förbättra luften i innerstäderna. För detta behövs fler och utvidgade lokala verktyg som kan styra trafiken, inte minst personbilstrafiken. Beslutsrätt över lokala miljözoner är ett viktigt sådant. Miljömålsberedningen har i sitt delbetänkande (SOU 2016:47) gett förslag om hur kommuner bör ges möjlighet att införa miljözoner för lätta fordon. Genom att ändra i trafikförordningen kan kommuner ges möjlighet att införa sådana miljözoner. Något som vore önskvärt att skyndsamt åstadkomma för att ge kommuner bättre möjlighet att komma tillrätta med utsläpp i innerstäderna.
Johan Hedin (C) |
|