Miljö- och jordbruksutskottets betänkande
|
En utvidgad skyldighet att anmäla växtskadegörare
Sammanfattning
Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag.
Lagförslaget innebär att den nuvarande skyldigheten att anmäla växtskadegörare ska utvidgas till att gälla var och en som konstaterar eller misstänker förekomst av en växtskadegörare som omfattas av Statens jordbruksverks föreskrifter om bekämpning eller kartläggning av växt-skadegörare.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.
Ingen motion har väckts med anledning av propositionen.
Behandlade förslag
Proposition 2015/16:200 En utvidgad skyldighet att anmäla växtskadegörare.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
En utvidgad skyldighet att anmäla växtskadegörare
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
En utvidgad skyldighet att anmäla växtskadegörare |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i växtskyddslagen (1972:318).
Därmed bifaller riksdagen proposition 2015/16:200.
Stockholm den 10 november 2016
På miljö- och jordbruksutskottets vägnar
Matilda Ernkrans
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Matilda Ernkrans (S), Kristina Yngwe (C), Jonas Jacobsson Gjörtler (M), Isak From (S), Åsa Coenraads (M), Jan-Olof Larsson (S), Stina Bergström (MP), Gunilla Nordgren (M), Monica Haider (S), Anders Forsberg (SD), Lars Tysklind (L), Jens Holm (V), Lars-Axel Nordell (KD), Johan Büser (S), Jesper Skalberg Karlsson (M), Runar Filper (SD) och Kristina Nilsson (S).
I detta ärende behandlar utskottet regeringens proposition 2015/16:200 En utvidgad skyldighet att anmäla växtskadegörare. En ny bestämmelse om att EU:s medlemsstater ska införa föreskrifter om en utvidgad skyldighet att anmäla växtskadegörare, artikel 15a, har införts i rådets direktiv 2000/29/EG av den 8 maj 2000 om skyddsåtgärder mot att skadegörare på växter eller växtprodukter förs in till gemenskapen och mot att de sprids inom gemenskapen. Som en följd av dessa ändringar i rådets direktiv föreslås i propositionen ändringar i växtskyddslagen om skyldigheten att anmäla växtskadegörare.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut redovisas i bilaga 1, och regeringens lagförslag redovisas i bilaga 2. Lagförslagen har granskats av Lagrådet.
Den nya EU-regleringen
Den nya artikeln 15a i direktiv 2000/29/EG, som ställer krav på medlemsstaterna att införa föreskrifter om en skyldighet att anmäla växt-skadegörare, infördes genom artikel 47 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 652/2014 av den 15 maj 2014 om fastställande av bestämmelser för förvaltningen av utgifter för livsmedelskedjan, djurhälsa, djurskydd, växtskydd och växtförökningsmaterial, och om ändring av rådets direktiv 98/56/EG, 2000/29/EG och 2008/90/EG, Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 178/2002, (EG) nr 882/2004 och (EG) nr 396/2005, Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG samt Europa-parlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009, och om upphävande av rådets beslut 66/399/EEG, 76/894/EEG och 2009/470/EG. Enligt artikel 54 i denna förordning ska den nya artikeln 15a börja tillämpas från och med den 1 januari 2017.
Artikel 15a anger att medlemsstaterna ska föreskriva att varje person som får vetskap om förekomsten av en av de skadegörare som förtecknas i bilaga I eller bilaga II till direktivet, eller en skadegörare som omfattas av en åtgärd som avses i artikel 16.2 eller 16.3 i direktivet, eller har orsak att misstänka sådan förekomst, skriftligen och inom tio kalenderdagar ska underrätta den behöriga myndigheten och, om den behöriga myndigheten så kräver, lämna den information om denna förekomst som han eller hon förfogar över.
Den 18 december 2015 träffades en politisk överenskommelse mellan Europeiska unionens råd och Europaparlamentet om innehållet i en ny EU-förordning om skyddsåtgärder mot växtskadegörare som på sikt ska ersätta direktiv 2000/29/EG. I artikel 102.7 i det överenskomna utkastet till ny förordning gjordes en ändring av artikel 47 i förordning (EU) nr 652/2014 som innebär att den nya artikel 15a i direktiv 2000/29/EG ska ändras på så sätt att det inte ska ställas krav på att anmälan görs skriftligen men däremot att den görs genast. Ingen ändring gjordes i övrigt. Man beräknar att den överens-komna förordningen ska kunna antas formellt under hösten 2016.
Den nuvarande regleringen
I växtskyddslagen (1972:318) finns det bestämmelser om växtskadegörare. Syftet med bestämmelserna är att bekämpa och hindra spridning av växtskadegörare som omfattas av lagen och som allvarligt kan skada växter, växtprodukter, växtodling, skog eller annan mark. För att kunna åstadkomma detta innehåller lagen bestämmelser som gör det möjligt för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela föreskrifter om eller i enskilda fall fatta beslut om att vidta vissa särskilt angivna åtgärder.
Som en följd av ändringar i rådets direktiv 2000/29/EG av den 8 maj 2000 om skyddsåtgärder mot att skadegörare på växter eller växtprodukter förs in till gemenskapen och mot att de sprids inom gemenskapen föreslås i propositionen ändringar i växtskyddslagen (1972:318) om skyldigheten att anmäla växtskadegörare. Den nuvarande anmälningsskyldigheten innebär att den som har anledning att anta att vissa växtskadegörare angripit växter eller växtodlingar på mark som denne äger eller brukar eller angripit växter eller växtprodukter som denne lagrar för försäljning till andra än konsumenter genast ska anmäla detta till den myndighet som regeringen bestämmer.
Förslaget innebär att skyldigheten utvidgas till att gälla alla som konstaterar eller misstänker förekomst av vissa växtskadegörare. Man föreslår också en skyldighet för den som har gjort en anmälan att på begäran av den myndighet som regeringen bestämmer lämna ytterligare upplysningar om den anmälda förekomsten.
Slutligen föreslår regeringen att uppsåtliga brott mot anmälnings-skyldigheten straffbeläggs.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens lagförslag.
Propositionen
I propositionen föreslår regeringen att den nuvarande anmälningsskyldigheten ska utvidgas till att gälla var och en som konstaterar eller misstänker förekomst av en växtskadegörare som omfattas av Statens jordbruksverks föreskrifter om bekämpning eller kartläggning av växtskadegörare.
Regeringen föreslår vidare att man bör behålla möjligheten för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela föreskrifter om undantag från anmälningsskyldigheten. Jordbruksverket bör, enligt regeringens bedömning, få meddela närmare föreskrifter om anmälan.
Vidare föreslår regeringen att den som har gjort en anmälan på begäran av den myndighet som regeringen bestämmer ska lämna ytterligare upplysningar om den anmälda förekomsten och att den som uppsåtligen inte gör en anmälan enligt växtskyddslagen ska dömas till böter.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.
Utskottets ställningstagande
Det har inte framställts några motioner med anledning av propositionen. Utskottet ansluter sig till regeringens överväganden och tillstyrker regeringens lagförslag.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i växtskyddslagen (1972:318).
Bilaga 2