Justitieutskottets betänkande

2016/17:JuU3

 

Riksrevisionens rapport om Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens tillsyn över brottsbekämpande myndigheter

Sammanfattning

 

Utskottet, som inte gör någon annan bedömning än regeringen, när det gäller Riksrevisionens iakttagelser och slutsatser, föreslår att riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna.

 

Behandlade förslag

Skrivelse 2015/16:188 Riksrevisionens rapport om Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens tillsyn över brottsbekämpande myndigheter.

 

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Riksrevisionens rapport om Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens tillsyn över brottsbekämpande myndigheter

Bilaga
Förteckning över behandlade förslag

Skrivelsen

 

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

Riksrevisionens rapport om Säkerhets- och integritets-skyddsnämndens tillsyn över brottsbekämpande myndigheter

Riksdagen lägger skrivelse 2015/16:188 till handlingarna.

Stockholm den 20 oktober 2016

På justitieutskottets vägnar

 

 

Beatrice Ask (M), Annika Hirvonen Falk (MP), Helene Petersson i Stockaryd (S), Elin Lundgren (S), Krister Hammarbergh (M), Arhe Hamednaca (S), Kent Ekeroth (SD), Anti Avsan (M), Susanne Eberstein (S), Johan Hedin (C), Anders Hansson (M), Petter Löberg (S), Adam Marttinen (SD), Roger Haddad (L), Linda Snecker (V), Andreas Carlson (KD) och Sanne Lennström (S).

Redogörelse för ärendet

I detta betänkande behandlar utskottet regeringens skrivelse 2015/16:188 Riksrevisionens rapport om Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens tillsyn över brottsbekämpande myndigheter. I skrivelsen redovisar regeringen sin bedömning av de iakttagelser och slutsatser som Riksrevisionen har gjort i rapporten Tillsyn över brottsbekämpande myndigheter – En granskning av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (RiR 2016:2).

Riksrevisionen överlämnade rapporten till riksdagen den 18 februari 2016.

 

 

Utskottets överväganden

Riksrevisionens rapport om Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens tillsyn över brottsbekämpande myndigheter

 

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna.

 

 

Riksrevisionens granskning

Bakgrund

Riksrevisionen har granskat om Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden bedriver sin verksamhet på ett ändamålsenligt och effektivt sätt. I granskningen ingår också att undersöka om tillsynen leder till åtgärder hos de brottsbekämpande myndigheterna. Granskningen omfattar Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Därutöver omfattas nämndens tillsyn vid Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Ekobrottsmyndigheten, Åklagar-myndigheten och Tullverket. Vidare omfattas regeringen och Regerings-kansliet av granskningen.

Granskningen har resulterat i rapporten Tillsyn över brottsbekämpande myndigheter – En granskning av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (RiR 2016:2).

Riksrevisionens slutsatser

Riksrevisionens sammanfattande slutsats är att Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har fått tillräckliga förutsättningar för att kunna bedriva verksamheten ändamålsenligt och effektivt. Riksrevisionens slutsats är också att Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden utför sina uppgifter på ett ändamålsenligt sätt. De brottsbekämpande myndigheterna tar Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens uttalanden på allvar och följer dem när det gäller synpunkter om regelefterlevnad.

Riksrevisionen har funnit ett antal förhållanden som kan påverka verk-samhetens effektivitet. Myndighetens organisationsform innebär utmaningar för verksamheten, och det finns otydligheter om det kanslistöd som myndigheten får från Säkerhetspolisen. Det finns också en risk för undanträngningseffekter när den kontroll som utförs på enskildas begäran tar resurser från den tillsyn som myndigheten utför på eget initiativ.

Riksrevisionen har inte lämnat några rekommendationer till regeringen eller myndigheterna.

 

Regeringens skrivelse

Regeringen anser att Riksrevisionens iakttagelser är relevanta, och man delar de bedömningar som ligger till grund för slutsatserna i rapporten.

Regeringen anger att den även i fortsättningen kommer att följa Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens och de brottsbekämpande myndigheternas arbete på området. Genom den aktuella skrivelsen anser regeringen att Riksrevisionens rapport är slutbehandlad.

Utskottets ställningstagande

De brottsbekämpande myndigheternas verksamhet innebär ofta intrång i den personliga integriteten. Det är viktigt att bevaka att reglerna som finns för att skydda den personliga integriteten följs. Säkerhets- och integritetskyddsnämnden har en viktig roll i detta arbete. Utskottet välkomnar därför Riksrevisionens granskning av om Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden bedriver sin verksamhet på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

När det gäller relevansen av Riksrevisionens iakttagelser och de bedömningar som ligger till grund för slutsatserna i rapporten gör utskottet ingen annan bedömning än den regeringen gjort.

Utskottet föreslår att riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna.

 

 

Bilaga

Förteckning över behandlade förslag

Skrivelsen

Regeringens skrivelse 2015/16:188 Riksrevisionens rapport om Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens tillsyn över brottsbekämpande myndigheter.

 

Regeringens skrivelse 2015/16:188 Riksrevisionens rapport om Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens tillsyn över brottsbekämpande myndigheter.