|
Riksrevisionens rapport om internationella jämförelser av inkomstskillnader
Sammanfattning
Utskottet föreslår att riksdagen lägger skrivelse 2016/17:65 Riksrevisionens rapport om internationella jämförelser av inkomstskillnader till handlingarna.
I Riksrevisionens granskningsrapport Internationella jämförelser av inkomstskillnader – Sveriges möjligheter att bidra med statistik (RIR 2016:24) redovisas den granskning som har gjorts om förutsättningarna för Statistiska centralbyrån (SCB) att lämna ut data till den internationella forskningsdatabasen LIS (Luxembourg Income Study).
I sin skrivelse om Riksrevisionens rapport om internationella jämförelser av inkomstskillnader (2016/17:65) framhåller regeringen att man delar Riksrevisionens bedömning avseende det ökade intresset för frågor som rör inkomstfördelning och betydelsen av att Sverige bidrar med uppgifter till LIS-databasen. Regeringen avser därför att utreda vilka åtgärder som kan vidtas för att ge SCB rättsliga förutsättningar att leverera uppgifter till LIS.
Inga motioner har väckts med anledning av skrivelsen. I betänkandet finns ett särskilt yttrande (V).
Behandlade förslag
Skrivelse 2016/17:65 Riksrevisionens rapport om internationella jämförelser av inkomstskillnader.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Riksrevisionens rapport om internationella jämförelser av inkomstskillnader
Riksrevisionens rapport om internationella jämförelser av inkomstskillnader (V)
Bilaga
Förteckning över behandlade förslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Riksrevisionens rapport om internationella jämförelser av inkomstskillnader |
Riksdagen lägger skrivelse 2016/17:65 till handlingarna.
Stockholm den 23 mars 2017
På finansutskottets vägnar
Fredrik Olovsson
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Fredrik Olovsson (S), Ulf Kristersson (M), Monica Green (S), Maria Plass (M), Ingela Nylund Watz (S), Oscar Sjöstedt (SD), Jörgen Andersson (M), Hans Unander (S), Janine Alm Ericson (MP), Marie Granlund (S), Dennis Dioukarev (SD), Mats Persson (L), Jakob Forssmed (KD), Börje Vestlund (S), Anette Åkesson (M), Peter Helander (C) och Håkan Svenneling (V).
I betänkandet behandlas regeringens skrivelse 2016/17:65 Riksrevisionens rapport om internationella jämförelser av inkomstskillnader. Inga motioner har väckts med anledning av skrivelsen. I betänkandet finns ett särskilt yttrande (V).
I Riksrevisionens granskningsrapport Internationella jämförelser av inkomstskillnader – Sveriges möjligheter att bidra med statistik (RIR 2016:24) redovisas den granskning som har gjorts gällande förutsättningarna för Statistiska centralbyrån (SCB) att lämna ut data till den internationella forskningsdatabasen LIS (Luxembourg Income Study). Databasen består av mikrodata om skatter, socialförsäkringar och bidrag för medborgare i 47 länder.
SCB har tidigare levererat uppgifter till LIS sedan projektet startades 1983, men på grund av rättsliga skäl har detta inte gjorts de senaste tio åren. Syftet med Riksrevisionens granskning anges vara att belysa hur SCB har motiverat sitt ställningstagande och utifrån detta peka på alternativa lösningar.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen lägger skrivelse 2016/17:65 Riksrevisionens rapport om internationella jämförelser av inkomstskillnader till handlingarna.
Jämför särskilt yttrande (V).
Skrivelsen
Den 2 februari 2017 överlämnade regeringen skrivelsen Riksrevisionens rapport om internationella jämförelser av inkomstskillnader till riksdagen.
Regeringen delar Riksrevisionens bedömning avseende det ökade intresset för frågor som rör inkomstfördelning och betydelsen av databasen LIS och att uppgifter från svenska myndigheter ingår i databasen.
Regeringen kommer att utreda vilka åtgärder som kan vidtas för att ge SCB rättsliga förutsättningar att leverera uppgifter till LIS.
Utskottets ställningstagande
Utskottet föreslår att skrivelse 2016/17:65 Riksrevisionens rapport om internationella jämförelser av inkomstskillnader läggs till handlingarna.
Riksrevisionens rapport om internationella jämförelser av inkomstskillnader (V) |
Håkan Svenneling (V) anför: |
Vänsterpartiet välkomnar Riksrevisionens granskning och regeringens svar och vill framhålla betydelsen av att förändringen sker så snabbt som möjligt.
Vi anser att arbetet med god nationell och internationell statistik om inkomstskillnader är viktigt för att kunna bedriva en ekonomisk politik som utjämnar skillnader. Vi vill särskilt påtala vikten av statistik över förmögenheter, något som ofta saknas och som i den internationella debatten lyfts fram för att belysa orättvisor.
Sedan den borgerliga regeringen avskaffade förmögenhetsskatten år 2007 har det vart svårt att få fram korrekt statistik över utvecklingen av förmögenheter i Sverige, vilket bl.a. Riksbanken påtalat.
Bilaga
Förteckning över behandlade förslag
Regeringens skrivelse 2016/17:65 Riksrevisionens rapport om internationella jämförelser av inkomstskillnader.