En nationell samordnare för området livsvetenskap

Innehåll

Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015

Sammanfattning

En särskild utredare, som ska fungera som nationell samordnare, ska med utgångspunkt i Sveriges konkurrensfördelar och utvecklingspotential bidra med underlag till regeringens arbete med att ytterligare stärka Sveriges position inom livsvetenskap (life science). Samordnaren ska utgöra en länk mellan de aktörer som finns i sektorn och regeringens arbete med frågor inom området.

Samordnaren ska samla in synpunkter och lämna förslag som syftar till att ge regeringen underlag för arbetet med life science. Samordnaren ska vara behjälplig i utvecklingen av samverkansprogram för life science samt fortsätta en dialog med Nationella innovationsrådet.

Samordnaren ska vid de tidpunkter och i den form som beslutas i dialog med Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) löpande informera om arbetet. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 januari 2017.

Uppdraget

Regeringen lämnade i beslut den 1 april 2015 (U2015/02022/F) ett uppdrag att vara regeringens nationella samordnare för frågor inom området för livsvetenskap (life science). En expertgrupp med personer med bl.a. kompetens inom forskningen inom life science, näringslivet, hälso- och sjukvården och socialtjänsten tillsattes i samband med det (U2015/03231/F). En särskild utredare ska nu fortsätta uppdraget som nationell samordnare. I stället för en expertgrupp ska den nationella samordnaren biträdas av en referensgrupp.

Verksamheterna inom livsvetenskap syftar till att förbättra liv och hälsa och är ofta tvärvetenskapliga till sin natur. Livsvetenskaplig forskning och företagande inom läkemedel, bioteknik och medicinteknik är viktiga framtidsområden för Sverige, vilket bl. a. framgår av propositionen Forskning och innovation (prop. 2012/13:30).

Life science-sektorn är av stor betydelse för Sveriges ekonomi, för näringslivets utveckling, forskning och innovation samt för människors hälsa både i Sverige och globalt. För att bidra till bättre hälsa, till att möta samhällsutmaningar och till att öka Sveriges konkurrenskraft i ett internationellt perspektiv angav regeringen i budgetpropositionen för 2015 (prop. 2014/15:1) vikten av att identifiera de svenska styrkeområdena, stärka relevant forskning och utveckling för området och identifiera insatser för att stärka och utveckla den svenska life science-sektorn.

För att Sverige ska utvecklas till världsledande inom life science-området, med ökade investeringar, export och högkvalificerade arbetstillfällen, ska åtgärder vidtas för att göra svensk life science-sektor mer attraktiv. Utredaren ska därför i rollen som nationell samordnare, med utgångspunkt i detta, bidra med underlag till regeringens arbete med att ytterligare stärka Sveriges position inom life science utifrån Sveriges konkurrensfördelar och utvecklingspotential. Samordnaren ska utgöra en länk mellan de aktörer som finns i life science-sektorn och regeringens arbete med frågor inom området.

Samordnaren ska samla in synpunkter och lämna förslag som syftar till att ge regeringen underlag för arbetet med life science. Samordnaren ska vara behjälplig i utvecklingen av samverkansprogram för life science och fortsätta en dialog med Nationella innovationsrådet.

Konsekvensbeskrivningar

Samordnaren ska bedöma de ekonomiska konsekvenserna av de åtgärder som föreslås. Om samordnarens arbete bedöms leda till kostnadsökningar för det allmänna ska förslag till finansiering lämnas.

Samråd och redovisning av uppdraget

En referensgrupp som ska förmedla kunskaper och ge en bild av utvecklingen inom området ska biträda den nationella samordnaren. Samordnaren bör ta kontakt med och inhämta synpunkter från berörda aktörer av betydelse för life science-sektorns utveckling. Samordnaren ska vid de tidpunkter och i den form som beslutas i dialog med Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) löpande informera om arbetet. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 januari 2017.

      (Utbildningsdepartementet)