Fråga 2015/16:986 Kollektivavtal och den svenska modellen

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den svenska modellen går ut på att arbetsmarknadens parter själva bestämmer villkoren på arbetsmarknaden, utan statlig inblandning. Ofta sker det genom kollektivavtal, men i den svenska modellen ingår också möjligheten att inte teckna kollektivavtal. Sex av tio företag med färre än 50 anställda saknar kollektivavtal. Trots att vi alltså har en stark tradition av att parterna själva beslutar om villkoren på den svenska arbetsmarknaden, vill regeringen nu gå fram med krav enligt kollektivavtal vid offentlig upphandling. Det innebär att man tydligt definierar kraven på arbetsmarknaden från statlig sida.

Enligt Sveriges Radios Ekot söndagen den 13 mars 2016, sa Ardalan Shekarabi angående förslaget på krav enligt kollektivavtal vid offentlig upphandling: ”Vill moderaterna visa att man inte vill förstöra den svenska modellen, så kan man ställa sig bakom det här upphandlingskravet."

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:

Anser statsrådet att kollektivavtal är det enda sättet för arbetsmarknadens parter att träffa avtal om villkor och att regeringen därmed är beredd att lämna den svenska modellen, som innebär att staten inte lägger sig i hur arbetsmarknadens parter överenskommer om villkoren på arbetsmarknaden?