Fråga 2015/16:983 Pengar till nya företag i Skåneregionen

av Annika Qarlsson (C)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Det är de små företagen som skapar jobben. Vi behöver fler företag, inte färre. Då människor som blivit arbetslösa vill starta företag är det något vi verkligen vill uppmuntra. Ett år efter Sony Mobiles stora neddragningar känner sig många nyblivna företagare och före detta Sonyanställda i Skåne besvikna på regeringen. Näringsministern gav dem hopp för ett år sedan, men nu har regeringen avblåst projektet som skulle ge pengar till nya företag.

När Sony Mobile meddelade sin stora neddragning på ungefär 1 000 personer vid kontoret i Lund förra året påbörjade Arbetsförmedlingen tillsammans med Arbetsmarknadsdepartementet ett arbete som gick ut på att utforma ett program riktat till dem som drabbades av Sony Mobiles jättevarsel. Det var ett liknande program som det lyckosamma program som sattes igång när Astra Zeneca gjorde en stor neddragning i samma region för tre år sedan.

Budgeten för programmet var satt till 56 miljoner kronor – och skulle innefatta stöd till att starta egna företag, investeringsbidrag, utbildning, omskolning med mera. För detta kunde departementet sedan ansöka om pengar i en EU-fond, den så kallade EGF-fonden som EU-kommissionen skapat för fall då fler än 500 personer avskedas. Fonden skulle sedan täcka 60 procent av kostnaderna i programmet. Men så sent som i december beslöt sig regeringen för att inte gå vidare med projektet. Man gör ingen ansökan helt enkelt.

De nya företagen får därmed inte det stöd de hade hoppats på. Genom tillgång till ett startkapital hade möjligheten funnits att tidigt kunna anställa för flertalet av de nyblivna entreprenörerna. Nu måste de i stället ta det försiktigt och hitta pengar på annat håll. Första åren är de hårdaste - för vilket företag som helst.

Intresset för att starta eget företag har varit mycket stort i Skåneregionen, en del av de uppsagda har blivit anställda. Efterfrågan på de här kompetenserna är god. Detta har varit ett av regeringens argument. Men de här människorna är ju duktiga personer som med stor sannolikhet kommer att skapa företag med framtida stort värde för Sverige. Jag anser att vi måste ta till vara den kompetens som finns och behålla kompetensen inom it och telekom, för om spetskompetenser sprids ut finns det en stor risk att den svenska konkurrenskraften på telekomområdet minskar. Det här är framtidsföretag som stärker inte bara den här regionen utan hela Sverige. Vi ska lägga krutet på rätt områden, även om det här är människor som inte står längst från arbetsmarknaden.

Det finns fortfarande en chans till att ansöka om medel hos EGF, då tidsfristen går ut den 1 april.

Med anledning av ovanstående undrar jag om regeringen kommer att svika Skåne en gång till, och jag vill därför fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Kommer ministern och regeringen att hjälpa de nystartade företagen genom att skicka in ansökan till EGF före 1 april?