Fråga 2015/16:975 Kompensation för ökade kostnader i samband med id-kontroller

av Gunilla Nordgren (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Skånes geografiska läge innebär att en majoritet av antalet flyktingar kommer till Sverige via Skåne.

Införandet av id-kontroller innebär också ett transportansvar vilket innebär extra kostnader för Skånetrafiken som drivs i Region Skånes regi.

Det uppstår även andra problem för resenärer och pendlare med flera men min fråga gäller den ekonomiska kompensationen.

Den 4 februari skriver Region Skåne (regionstyrelsens presidium) en framställan till regeringen (Näringsdepartementet) i vilken de hemställer om utökat ekonomiskt stöd på ca 15 miljoner per månad för de extra kostnader och minskade intäkter som uppstår till följd av införandet av id-kontroller.

Även Region Skåne har fått del av de ca 10 miljarder som betalades ut till kommuner och landsting i december 2015 men detta stöd är meningen att täcka kostnader för ett ökat flyktingmottagande till exempel i form av sjukvård, inte för att täcka förluster i kollektivtrafiken.

Vid frågestunden den 10 mars ställde jag en liknade fråga till statsminister Stefan Löfven och fick svaret att frågan bereds i regeringen hos ansvarig minister.

Jag vill ställa därför fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Instämmer närings- och innovationsministern i det rimliga att det inte borde vara enbart  skånska skattebetalare som ska betala – via skattsedeln – för ett nationellt riksdagsbeslut som beslutet om att införa id-kontroller är samt om ministern och regeringen kan tänka sig att på något sätt bifalla Region Skånes framställan om ett utökat ekonomiskt stöd?