Fråga 2015/16:97 Innovationsrådet

av Jörgen Warborn (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

När statsminister Löfven läste upp regeringsförklaringen den 3 oktober 2014 förklarades att ett innovationsråd skulle inrättas. Sedan dess har det gått över ett år. Det vore därför intressant att se vad rådet har uträttat under det gångna året.

Statsminister Stefan Löfven är ordförande i Innovationsrådet, som består av fem ministrar och tio rådgivande ledamöter från näringslivet och forskarvärlden. Förutom statsministern är finansministern, närings- och innovationsministern, klimat- och miljöministern samt ministern för högre utbildning och forskning medlemmar av rådet.

Innovationsrådet är ett rådgivande organ. Rekommendationerna från rådets ledamöter kommer från enskilda personer och tas inte fram gemensamt i rådet. För att riksdagen ska kunna följa arbetet med Innovationsrådet är det av största vikt att arbetet dokumenteras. Tyvärr har jag förstått att Innovationsrådets möten inte protokollförs, vilket försvårar för riksdagen att granska och följa upp dess arbete.

Det har framgått att Innovationsrådet träffas en gång per kvartal, och på varje möte kommer det att ske en uppföljning av tidigare möten som innehåller en rapportering kring vilka idéer och förslag som har tagits vidare i Regeringskansliet och i så fall vilka departement som har fått ansvar för frågorna.

Frågor om innovation och entreprenörskap är oerhört centrala för att stärka Sveriges konkurrenskraft och för att jobben i Sverige ska fortsätta växa fram.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsministern följande:

 

Vilka idéer och förslag har tagits vidare i Regeringskansliet och vilka beslut har fattats av regeringen som ett resultat av Innovationsrådet?