Fråga 2015/16:969 Samarbete för att bekämpa Daish

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det har framkommit att en före detta underrättelseofficer från terrorgruppen Daish har lämnat över viktig information rörande internationella jihadister till brittiska Sky News. Närmare bestämt handlar det om en USB-sticka innehållande namn, telefonnummer och kontaktuppgifter för 22 000 personer från 51 olika länder som anslutit sig till Daish. Listan är enligt Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière äkta, varför den borde vara högst intressant för Säpo att ta del av för att lagföra och vidta åtgärder mot terroristerna, och en tidigare brittisk MI6-medarbetare benämner den som en "guldgruva".

Listan sägs komma från 2013, och utländska rekryter som anslutit sig till Daish fick utöver kontaktuppgifter även uppge familjemedlemmars namn, vem som hade rekommenderat dem och vilka länder de rest igenom för att ta sig till Irak och Syrien. Det handlar med andra ord om oerhört viktig information för att lokalisera alltifrån terrorister till rekryteringen och terroristernas färdväg.

Till mångas förvåning lämnade Sverige under fjolåret delar av Europolsamarbetet runt informationsutbyte om Daish, vilket innebär att vi mycket väl kan gå miste om viktig information från andra länder. Detta trots att vi i dag exporterar ett förhållandevis stort antal jihadister och har flera verksamma Dawahmoskéer i Sverige.

Enligt min mening är det viktigt att det nu vidtas åtgärder mot de organisationer och personer som enligt listan haft en del i processen att få folk att ansluta sig till Daish. Dessa personer måste kraftfullt lagföras och tendenserna måste förhindras.

 

Med anledning av detta önskar jag att statsrådet svarar på följande:  

Tänker statsrådet agera och vidta generella åtgärder för att säkerställa att myndigheterna ingriper mot de organisationer och personer som enligt listan haft en del i processen att få folk att ansluta sig till Daish?