Fråga 2015/16:965 Dolda avgifter i pensionssystemet

av Mats Persson (L)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Det är viktigt att människor känner förtroende för pensionssystemet. En viktig del i detta är att människor kan känna trygghet i en rimlig pension och att inte dolda avgifter minskar värdet på pensionerna. Som konsument ska man ha ett skydd mot vilseledande marknadsföring och information.

I en rapport redan hösten 2015 redovisade Pensionsmyndigheten en kraftig ökning av klagomål när det gäller försäljning av fonder i PPM-systemet. Det finns exempelvis företag som uppger sig ringa från Pensionsmyndigheten. Pensionsmyndigheten har också under 2015 påtalat för Finansinspektionen att troliga regelöverträdelser skett.

Det finns i dag regelverk som gör det svårare att skydda konsumenten från dolda avgifter. Ett exempel är så kallad fond-i-fond, där spararna inte informeras om avgiftshöjningar som beror på att de underliggande fonderna byts ut. Ett annat exempel är bristen på information bland företag som tar ut en fast årlig avgift på sina produkter.

Denna utveckling behöver brytas för att konsumenterna ska uppleva trygghet. Därför är det anmärkningsvärt att det i regeringens regleringsbrev till Pensionsmyndigheten och Finansinspektionen saknas förstärkta uppdrag att motverka dessa överträdelser.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till stadsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka myndigheternas möjlighet att motarbeta vilseledande information och förekomsten av dolda avgifter?