Fråga 2015/16:950 Mål om självförsörjningsgrad i livsmedelsstrategin

av Kristina Yngwe (C)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Arbetet med att stärka konkurrenskraften i de gröna näringarna är mycket angeläget. Det svenska lantbruket står i dag under hård internationell konkurrens och det krävs att vi hela tiden strävar efter att stärka konkurrenskraften i de gröna näringarna. Det behövs ett strategiskt helhetsgrepp för att vända utvecklingen, skapa fler jobb och göra lantbruket mer hållbart.

Under ett år har regeringen nu arbetat med att ta fram en livsmedelsstrategi. Denna kommer att bli en viktig del i att stärka svensk livsmedelsproduktion, där förbättrad konkurrenskraft för ökad svensk livsmedelsproduktion bör bli en central del av livsmedelsstrategin. Hittills har det dock varit tyst från regeringen när det gäller att presentera konkreta mål och förslag.

Under förra veckan gick dock landsbygdsministern ut på LRF:s regionstämma i sitt hemlän Norrbotten och deklarerade att regeringen anser att självförsörjningsgraden på livsmedel ska upp från 50 procent till 60–70 procent vilket skulle skapa minst 10 000 nya jobb, och detta ska vara en central del av livsmedelsstrategin.

Därför är min fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Kommer livsmedelsstrategin att innehålla mål om att självförsörjningsgraden ska öka till 60–70 procent?