Fråga 2015/16:948 Sveriges och Finlands syn på solidaritet i händelse av konflikt

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Försvarsminister Peter Hultqvist har nyligen besökt Finland för att delta på Hanatinget, arrangerat av Hanaholmen, tillsammans med sin finska motpart. Detta sker bland annat som ett led i att stärka försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland. Försvarssamarbetet mellan länderna har utökats och fördjupats under de senaste åren, såväl under alliansregeringen som under regeringen Löfven i Sverige. Det är positivt att vi stärker våra försvarssamarbeten med våra grannar och likasinnade länder.

Under Peter Hultqvists besök i Finland framkom dock att Sverige och Finland har olika syn när det gäller i vilken utsträckning länderna även i händelse av konflikt ska hjälpa andra, till exempel de baltiska länderna.

Från svensk sida har vi gjort ett åtagande via solidaritetsförklaringen att vi inte ska förhålla oss passiva om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller ett nordiskt land. Sverige ska därför kunna ge och ta emot stöd, såväl civilt som militärt. Den svenska solidaritetsförklaringen utgör en av hörnstenarna i svensk säkerhetspolitik och återupprepades av den rödgröna regeringen i utrikesdeklarationen så sent som den 24 februari i år.

Från finsk sida har dock signalen varit att Finland i händelse av konflikt inte kommer att hjälpa något annat land. Den finske försvarsministern Jussi Niinistö sa i samband med Peter Hultqvists besök att Finland försvarar det egna landet och ger inte försvarsförpliktelser till någon annan.

Skillnaden mellan de svenska och finska positionerna väcker frågor om var gränsen för det svensk-finska försvarssamarbetet går och hur det skulle fungera i händelse av kris eller konflikt – detta särskilt i ljuset av att Peter Hultqvist betonat värdet av att Sverige och Finland nu ska genomföra en gemensam försvarsplanering som inte bara är begränsad till fredstida scenarier.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga försvarsminister Peter Hultqvist följande:

 

Hur ser försvarsministern på att Sverige och Finland har olika positioner i frågan om att ge militärt stöd om ett grannland skulle angripas, och hur påverkas det svensk-finska försvarssamarbetet av de olika synsätten?