Fråga 2015/16:947 Effektiv samverkan mellan räddningstjänsten och hemtjänsten

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det är av stor vikt att vi använder skattemedel mer effektivt och att samhällets institutioner och välfärdsverksamheter utvecklar nya samarbetsvägar för att än bättre dra nytta av varandras kompetenser.

I Tidaholm i Skaraborg har sedan en tid hemtjänstpersonal vidareutbildats för att kunna stärka upp och än snabbare vara på plats för att direkt kunna göra livsviktiga insatser när larmet till räddningstjänsten gått. Det är hemtjänstpersonal som arbetar natt som kan vara behjälpliga vid exempelvis trafikolyckor, personskador och hjärtstopp, men tanken är att det ska fungera dygnet runt. Beslutet grundar sig på att hemtjänsten ändå är ute och åker, att de personer som arbetar inom hemtjänsten har bra utbildning och att det är ett effektivt och samhällsnyttigt sätt att använda skattepengar på.

På samordningscentraler går det att se var hemtjänstens bilar befinner sig, och de kan då kallas till ett larm som inkommer i närheten. I bilarna finns både hjärtstartare och brandsläckare, vilket kan vara avgörande i vissa fall. Detta är ett gott exempel på samverkan som utvecklats i Tidaholm i Skaraborg och som skulle kunna visa fler vad som är möjligt: inte bara att viktiga kompetenser samverkar för att rädda än fler liv, utan också visa på effektivare sätt att använda skattemedel. När avser regeringen att stimulera fler kommuner att effektivare samverka?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

På vilket sätt kommer regeringen och statsrådet att se till att samnyttja och mer effektivt stimulera fler och andra kommuner att använda erfarenheter från samarbete mellan räddningstjänst och hemtjänst?