av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)
EU-länderna har en i många avseenden harmoniserad lagstiftning på kemikalieområdet. Syftet är att regelverken ska fungera likvärdigt i de olika EU-länderna, eller i vissa fall mellan de länder som har liknande förutsättningar (exempelvis beroende på vilken geografisk zon landet tillhör). Med gemensamma regler skapas konkurrensneutralitet för verksamheter i olika delar av EU.
Trots det som nämns ovan rapporteras det återkommande i medierna om fall där den svenska myndigheten, Kemikalieinspektionen, gör en annan tolkning än andra EU-länder. Det handlar ofta om fall där Kemikalieinspektionen inte har gett dispens för kemikalier som andra länder i EU godkänt eller gett dispens för. Det medför sämre konkurrensvillkor för svenska näringar, inte minst inom jordbrukssektorn.
Låt mig ge två aktuella exempel:
Bekämpningsmedlet Pirimor har under lång tid använts mot bladlöss bland annat i ärtodlingar. Medlet är gasbildande och kommer alltså åt där lössen sitter gömda till skillnad mot andra medel. Pirimor är förbjudet att använda i Sverige sedan 2013, men tillåtet bland annat i Storbritannien, Holland och Danmark. Ärtodlare i dessa länder konkurrerar med svenska odlare och har alltså genom sin dispens en stor fördel.
När det gäller bekämpningsmedlet Modesto hade dispens sökts för användning under fyra månader vid odling av vårraps och vårrybs i åtta län i Mellansverige, men där har Kemikalieinspektionen nu sagt nej. Länder som Estland, Finland, Danmark och Storbritannien har däremot gett dispens. Det betyder att odlare av raps och rybs i dessa länder nu har en fördel gentemot svenska odlare.
Ingen vill använda bekämpningsmedel i onödan och alla är intresserade av att hitta nya medel som fyller avsedd funktion utan negativa effekter. Men det kan inte vara rimligt att svenska odlare ska slås ut till följd av att svenska myndigheter gör helt andra tolkningar än grannländernas. På en gemensam marknad måste självfallet spelreglerna vara likvärdiga för alla aktörer.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson:
Hur ser ministern och regeringen på det faktum att svenska myndigheter i åtskilliga fall verkar göra en helt annan tolkning av EU-regelverken än andra länder i vår närhet och på vilket sätt avser ministern och regeringen att verka för att svenska bönder ska ha möjlighet att konkurrera på samma villkor som andra?