av Lars-Arne Staxäng (M)
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Man kan få sjukersättning på hel- eller deltid från 30 års ålder. I beslut från Försäkringskassan bedöms om personen inte kommer att kunna arbeta mer på den del som ger ersättning från sjukersättning. I de flesta fall så finns det enligt läkarintyg och annan bedömning ingen förmåga att arbeta över huvud taget. Men om Försäkringskassan bedömer att det till exempel finns arbetsförmåga till viss del så kommer saken i ett annat läge. Så länge som personen i fråga kan arbeta enligt Försäkringskassans bedömning samt få sjukersättning så är allt frid och fröjd. Till exempel 50 procent arbete och 50 procent sjukersättning.
Den dagen patienten inte kan arbeta över huvud taget, så hamnar personen dessvärre i en olycklig situation. De ytterligare 50 procenten sjukersättning baseras nämligen på hur situationen och lönen såg ut när sjukersättningen första gången beslutades. Det betyder att de 50 procent man kanske jobbat i 20 år inte får något genomslag som underlag för resterande sjukersättning. Detta är ologiskt, då alla andra socialförsäkringssystem som exempelvis pensionen baseras på är hur stor den sammanlagda inkomsten varit under livet. Personen i fråga riskerar därför till och med en sämre ersättning än om den fått 100 procent sjukersättning från början. Detta går ju på alla sätt emot arbetslinjen eftersom det inte gynnar den grupp av människor som har möjlighet att arbeta partiellt.
Men anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:
Är denna fråga känd för socialförsäkringsministern och avser socialförsäkringsministern att komma med något förslag till förbättring och förändring?