Fråga 2015/16:929 Anslag till underhåll av järnvägssträckan Boden–Bastuträsk

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Underhållet på järnvägssträckan mellan Boden och Bastuträsk är eftersatt. Spåren måste bytas ut, och det bör ske så snart och snabbt som möjligt, då ett längre stopp på sträckan påverkar näringslivet i hela Norrland. Stambanan i övre Norrland används av både Norge och Sverige. I dag tvingas tågen köra med kraftigt reducerad hastighet på sträckan, och på grund av rälsens dåliga skick är det oklart hur länge spåren över huvud taget fortsätter att hålla för tung godstrafik.

Trafikverket har beslutat att börja spårbytet på sträckan under sommaren 2016 och har avsatt medel för detta. Tyvärr finns det ingen finansiering för de resterande två etapperna, som planeras till 2017 och 2018. Det ligger i hela Sveriges intresse att spårbytet sker så snabbt som möjligt, och Trafikverket har därför meddelat att man kan utföra underhåll på två etapper redan under 2016 om regeringen är villig att avsätta medel för ändamålet. Ska två etapper bli av under 2016 måste dock regeringen lämna besked om finansiering under mars månad i år. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Ämnar regeringen säkra finansieringen för spårbyte på två etapper på sträckan Boden–Bastuträsk innan mars månad är till ända?