Fråga 2015/16:923 OSSE:s resurser

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den ryska aggressionen mot Ukraina fortsätter trots Minsköverenskommelserna 1 och 2. OSSE har från det att de ryska aggressionerna startade deltagit med närvaro av observatörer. Samtliga involverade är överens om att observatörerna har betydelse för att sänka våldet och övergreppen mot civila. Antalet observatörer är dock få till antalet och OSSE:s budget ansträngd.

EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetspolitik Federica Mogherini har vid upprepade tillfällen uttalat att EU stöder OSSE:s arbete med den så kallade Minskgruppen, vilket också inkluderar OSSE:s observatörer. Minskgruppen stöder de tre överenskomna principerna – människors rätt till självbestämmande, icke-användande av hot eller våld samt territoriell integritet.

Natos general General Philip Breedlove har varnat Washington om tilltagande våld i Donbassregionen. Enligt general Breedlove genomförde Ryssland fler än 450 gränsattacker i Donbassregionen veckan före den 1 mars i år. Tillika har attackerna genomförts i områden som tidigare har betraktats som fredade och med vapen som enligt Minsköverenskommelsen är förbjudna.

Ukrainska myndigheter har rapporterat att tre ukrainska soldater dödades och två sårades den 1 mars när deras bil träffades av en rysk mina tillhörande de proryska separatisterna. Enligt de ukrainska myndigheterna skadades ytterligare tre ukrainska trupper i eldstrider i Luhansk och Donetskregionen. Detta är långt ifrån en uttömmande lista. Listan på ryssunderstödda övergrepp och brott mot Minsköverenskommelserna är avsevärt längre, och det förekommer dagliga rapporter om våld, hot och dödande.

Den ryska aggressionen mot Ukraina måste få ett slut. Uppenbarligen hjälper inte överenskommelser ensamma, utan dessa behöver förstärkas med andra insatser såsom exempelvis OSSE:s observatörer.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström om regeringen är beredd att inom OSSE-kretsen och inom EU ta initiativ till att ytterligare resurser ska avsättas i syfte att stärka OSSE:s observatörsinsats och därmed bidra till att den ryska aggressionen mot Ukraina förhoppningsvis avtar och Minsköverenskommelserna efterlevs.