Fråga 2015/16:915 Hemtjänstavgiften och kvaliteten i äldreomsorgen

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Regeringens och ansvarigt statsråd Åsa Regnérs besked är tydligt när man säger att man inte är beredd att föreslå en sänkning av de nyligen höjda avgifterna i hemtjänsten. Detta är oroande eftersom över 300 000 pensionärer som har hemtjänst eller bor i särskilt boende berörs av dessa kraftiga höjningar. För exempelvis en ogift garantipensionär blir det ekonomiska utfallet 300 kronor mindre i plånboken i år, och för en ogift snittpensionär handlar det om ungefär 1 200 kronor mindre.

Därtill finns exempel på höjningar för äldre som köper matlådor. I socialdemokratiskt styrda Örebro ligger höjningen på omkring 1 600 kronor per månad. Att kommuner tar ut avgifter på måltider och larm är inte lagstridigt, men samtidigt blir den samlade effekten svår att bära för många äldre som lever under knappa ekonomiska förutsättningar. De går minus på regeringens och Socialdemokraternas förda politik.

I sitt svar på min skriftliga fråga (2015/16:713) om regeringens höjning av hemtjänstavgiften räknar Åsa Regnér upp alla så kallade satsningar som regeringen hävdar att den genomför inom äldreomsorgen samtidigt som den höjer avgifterna inom hemtjänsten. Syftet var helt uppenbart att ge intryck av att sammanlagt tjänar alla äldre på regeringens politik.

I all korthet är det så att av regeringens 7 miljarder kronor var det i verkligheten 60 miljoner kronor som satsades på äldreomsorgen förra året, medan resterande 940 miljoner kronor var omdisponeringar. För år 2018 är det 362 miljoner kronor, medan resterande delar är omdisponeringar, det vill säga inga nya resurser. Detta står att läsa i regeringens vårproposition 2015 s. 143.

Att statsrådet Regnér hävdar något annat i interpellationsdebatter, svar på skriftliga frågor och i debattartiklar gör det inte mer sant. Därtill hävdar statsrådet i samma svar gällande min skriftliga fråga att regeringen inför ett nytt investeringsstöd i syfte att stödja byggandet av fler bostäder för äldre. Stödet uppgår för närvarande till 150 miljoner kronor som ska räcka till alla landets 290 kommuner. Sett i sammanhanget kostade enbart det nya äldreboendet i Hallstahammar med 80 lägenheter omkring 160 miljoner kronor.

Det behövs en nationell samlad strategi för att säkra kvaliteten inom äldreomsorgen rörande exempelvis stärkt kompetensförsörjning, ökad kvalitet, stärkt tillsyn och uppföljning av brister som måste åtgärdas samt ett nationellt måltidslyft för att säkra att alla äldre får äta näringsriktig och vällagad mat.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till regeringen och ansvarigt statsråd Åsa Regnér:

 

Vilka ytterligare konkreta nationella åtgärder avser regeringen och ansvarigt statsråd att vidta för att öka kvaliteten i äldreomsorgen?