Fråga 2015/16:914 Internationell medling

av Agneta Gille (S)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sverige har en stolt historia av att vara en viktig del i fredsprocesser runt om i världen. Landet har varit en ledande nation i internationell medling. Folke Bernadotte, Dag Hammarskjöld och Olof Palme var alla nära förknippade med sådana insatser.

Vi var också framstående i fråga om kärnvapen och nedrustning, där Alva Myrdal och Inga Thorsson var legendariska. Det har bedrivits forskning om detta, inte minst vid Uppsala universitet.

Nu och i framtiden kommer det att finnas ett behov av professionell medling för hållbara fredsprocesser. Våra grannländer, Finland och Norge, är i dag ledande när det gäller medlingsinsatser. Norge har en särskild enhet för medling med ett tjugotal personer anställda. Finland har skapat ett särskilt institut under ledning av Nobelpristagaren Martti Ahtisaari.

Sverige bör vara ett land i framkant när det kommer till internationell medling. Det arbetet ska vi göra med vetskapen om att när kvinnor deltar i fredsprocessen ökar sannolikheten för att ett fredsavtal sluts.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:

Vilka initiativ har utrikesministern i åtanke för att åter ge Sverige en roll i internationell medling och göra oss till en likvärdig partner med våra nordiska grannländer?