av Hans Wallmark (M)
till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)
Som en del i det nya försvarsbeslutet för perioden 2016–2020 ingår att planeringen för det civila försvaret ska återupptas. Det civila försvaret är den verksamhet som ansvariga aktörer genomför i syfte att göra det möjligt för samhället att hantera situationer då beredskapen höjs. Målet för det civila försvaret är att värna civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna och bidra till Försvarsmaktens förmåga vid ett väpnat angrepp eller krig i vår omvärld.
I det nya säkerhetsläge vi nu befinner oss i är det centralt att det finns en helhetssyn där det civila och militära försvaret samverkar på bästa sätt. Den hybridkrigföring vi har sett exempel på i Ukraina, där civila och militära verktyg används på ett integrerat sätt, visar på de utmaningar vi står inför och vikten av en sammanhållen planering. Försvarsmaktens operativa förmåga är beroende av ett väl fungerande civilt försvar.
Regeringen pekar också på vikten av detta i propositionen 2014/15:109 Försvarspolitisk inriktning – Sveriges försvar 2016–2020. ”Som ett första steg i att återuppta det civila försvaret bedömer regeringen att berörda aktörer bör inleda en planering. Med utgångspunkt i en helhetssyn som omfattar hela hotskalan, ett gemensamt regelverk och en sammanhållen planeringsprocess bör planeringen för det civila försvaret samordnas såväl med Försvarsmaktens försvarsplanering som med planeringen för fredstida krissituationer.”
Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga försvarsminister Peter Hultqvist:
Hur kommer ministern och regeringen att säkerställa en sammanhållen planering för det civila försvaret som garanterar Försvarsmaktens operativa förmåga i händelse av kris eller konflikt?