Fråga 2015/16:896 Ökning av tuberkulos i Sverige

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

 

Med anledning av den snabba ökningen av tuberkulos (tbc) i Sverige är det av största vikt att rätten till och användningen av hälsokontroller fungerar som det är avsett.

Tuberkulos är en infektionssjukdom. Den påverkar framför allt lungorna men kan påverka alla organ i kroppen. Sjukdomen sprids via luften genom hostningar. Den är en smittsam sjukdom. Tuberkulos behandlas med flera samverkande läkemedel som måste tas noggrant.

Det är centralt i detta sammanhang att förmånen, men också ansvaret, att skyldigheten att erbjuda hälsokontroller fungerar. Det är viktigt för att kunna värna folkhälsan. Därtill att bekämpa smittspridningen av potentiellt farliga sjukdomar. Rätten till och användning av hälsokontroller är reglerad i lagstiftningen. Alla landsting är redan i dag skyldiga att erbjuda alla nyanlända en hälsoundersökning, såvida den inte är uppenbart obehövlig.

Folkhälsomyndigheten visar att ökningen av antalet rapporterade fall av tuberkulos i Sverige fortsätter att öka. Sedan år 2003 har antalet fall av tuberkulos ökat med över 100 procent. I jämförelse med år 2014 ökade antalet fall av tuberkulos med 22 procent under förra året. Ingen ökning kan ses hos barn under 10 år.

Enligt Folkhälsomyndigheten är ökningen helt relaterad till ökad invandring från länder där tuberkulos fortfarande är vanligt. År 2015 ses dock en ökning även bland personer födda i Sverige och som är över 80 år. De bedöms dock alla ha blivit smittade i sin ungdom när sjukdomen var betydligt mer frekvent förekommande.

Det är mycket viktigt att se till att alla nyanlända får information om och genomgår en hälsokontroll så tidigt som möjligt efter ankomsten. Detta fungerar för närvarande inte som det var tänkt att det skulle fungera. Det gäller exempelvis gravida och kroniker som diabetiker.

Vi utgår ifrån att regeringen tar denna fråga på fullaste allvar. Den måste agera skyndsamt så att alla inblandade aktörer gemensamt anstränger sig så att alla nyanlända faktiskt får möjlighet att tidigt efter ankomsten genomgå en hälsokontroll. Det är en viktig del i att värna folkhälsan i Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag till regeringen och det ansvariga statsrådet Gabriel Wikström ställa följande fråga:

 

Vilka konkreta nationella åtgärder avser regeringen och ansvarigt statsråd att skyndsamt vidta för att skyldigheten till hälsokontroller ska genomföras för alla nyanlända i syfte att säkra folkhälsan?