Fråga 2015/16:891 Kulturarvspolitik

av Angelika Bengtsson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Våren 2015 ägde Museernas vårmöte rum i Sigtuna, årets viktigaste möte för museisektorn. Museerna har i grunden en enda uppgift och det är att förvara, förvalta och tillgängliggöra ett arv.

Ministern höll ett tal på vårmötet 2015 där hon öppenhjärtigt talade om en ny kulturarvspolitik. Ministern talade varmt om sina egna erfarenheter och att kulturarvspolitik är en prioriterad fråga som genast ska träda i kraft. Detta är glädjande att höra!

I alltför många år har vi haft en bristfällig, näst intill obefintlig kulturarvspolitik i Sverige enligt vår kultur- och demokratiminister. Det var i alla fall så ministern uttryckte sig i sitt tal. Det är glädjande att vi nu har en minister som tänker ändra på detta och göra sak i frågan. Vi Sverigedemokrater har inte samma ingångsperspektiv som kulturministern utan värdesätter och uppskattar allt som bland andra Riksantikvarieämbetet utför för att just bevara våra kulturarv.

Våra förfäder har en gång byggt vårt land, våra seder, våra traditioner och förvaltat dessa till nästkommande generationer. Det är av respekt vi bör göra det samma så kommande generationer kan ta till vara de arv som vi en vacker dag lämnar efter oss.

Min fråga till kultur- och demokratminister Alice Bah Kuhnke är följande:

Hur långt har ministern kommit i sitt arbete med att skapa en kulturarvspolitik i Sverige och när kan vi få se de första resultaten av detta?