Fråga 2015/16:887 Försäkringskostnader för asylboenden

av Ola Johansson (C)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Försäkringsbolag vägrar att nyteckna försäkringar med verksamhetsidkare som hyr ut platser till Migrationsverkets asylboenden på hela eller delar av sin fastighet. I takt med att nya boenden startar och försäkringsbolag säger upp avtalen med dessa försäkringstagare minskar konkurrensen. I många fall är det endast ett försäkringsbolag som vill åta sig att försäkra lokalerna.

Premierna på redan försäkrade byggnader mångdubblas, självrisken ökar mer än tiofalt och man vägrar betala ut ersättning för annat än direkta skador, jämfört med tidigare då även intäktsbortfall kunde ersättas vid en skada. Även om varje nytt avtal grundas på de vid platsen rådande omständigheterna, lokalernas skick och verksamhetens art blir försäkringskostnaderna i många fall ett hinder för fastighetsägare med ändamålsenliga lokaler att ha Migrationsverket som hyresvärd.

För de större aktörerna är detta inte ett oöverstigligt problem, medan det för många mindre, särskilt sådana som vid sidan av boenden driver exempelvis konferensverksamhet, blir till ett val mellan att upplåta utrymmen för nyanlända eller låta bli.

Eftersom det är min åsikt att det hos de små företagen där annan verksamhet kombineras med boenden kan erbjudas bättre kvalitet, med större möjlighet till integration och trygghet, som alternativ till storskaliga lösningar har jag följande fråga till justitie- och migrationsministern:

 

Har ministern för avsikt att utreda åtgärder för att vidga konkurrensen på försäkringsmarknaden och därvid vidta åtgärder som medverkar till att försäkringskostnaderna minskar, mot bakgrund av det stora behovet av boendeplatser runt omkring i landet?