Fråga 2015/16:865 Akademiska hus

av Linda Snecker (V)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Det statliga bolaget Akademiska hus har ungefär 80 procent statliga hyresgäster; de flesta är lärosäten. År 2015 tog regeringen ut 6,5 miljarder kronor från Akademiska hus, förutom den årliga vinstutdelningen på 1,45 miljarder kronor. Lärosäten är myndigheter som befinner sig på samma plats och i samma lokaler under lång tid. Trots detta hyressätter Akademiska hus lokaler till lärosäten efter en standard som är anpassad för bolag som är utsatta för konkurrens.

Konkurrensverket slår fast att Akademiska hus ska betraktas som ett offentligt styrt organ – inte som ett kommersiellt fastighetsbolag. Den yttersta konsekvensen av detta är att Akademiska hus i större utsträckning ska betraktas som en stödfunktion till högskolesektorn och då ha rollen som professionell servicepartner. I tidningen Universitetsläraren den 14 oktober 2015 svarar statssekreterare Anders Lönn att anledningen till det stora vinstuttaget är bolagets soliditet på 48 procent, vilket ligger högt över målet. Lönn svarar också att eftersom hyrorna sätts enligt en transparent modell samt att ersättning erhålls för lokalerna står det lärosätena fritt att välja hyresvärd för fastigheter. Med det resonemanget antar regeringen att lärosätena är som vilket bolag som helst, med en verksamhet som enkelt kan välja lokaler på en fri marknad. Men riktigt så enkelt organiserade är inte lärosäten, särskilt då lokalerna är en ytterst viktig del av undervisning och forskning. Ett lärosäte kan i praktiken inte flytta. Att nästan samtliga av Akademiska hus hyresgäster är just lärosäten borde vara ett tydligt tecken på att hyresmarknaden inte är som hos konkurrenskraftiga bolag.

Kritiken mot hyressättningen har varit stor. Särskilt lärare och forskare menar att den höga hyressättningen påverkar lärosätens undervisning och forskning, då medel går till hyra i stället för till ökad kvalitet.

Mot bakgrund av vad som har anförts ovan vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att komma till rätta med hyressättningen för Sveriges lärosäten via Akademiska hus?