Fråga 2015/16:857 Svenskt ansvar för nyttjande av slavarbete

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Redan sedan tidigare har det uppkommit rapporter från Dagens Nyheter om människor som tvingats arbeta under slavlika förhållanden i Sverige. Detta är naturligtvis totalt oacceptabelt och ligger inom vårt ansvar att motarbeta. Vad som dock är otydligt i sammanhanget är vårt ansvar för slavarbete i andra länder, som i mångt och mycket finansieras genom svensk konsumtion av deras varor.

Många svenskar åker till Thailand på semester för att koppla av och för att njuta av maten, kulturen och landets gästvänliga attityd. Det finns dock en baksida. I Thailand produceras såväl djurmat som många fiskprodukter som sedan säljs i våra matvarubutiker. Inte långt ifrån turistparadisen ligger fiskprovinser där produkterna i våra matvarubutiker produceras. I samma områden sker även slavhandel, där man enligt en utsänd reporter från Expressen kan köpa en slav för motsvarande 1 200 kronor.

Slavarnas förhållanden är som väntat horribla. Slavarna i Thailand får som väntat arbeta under extremt tuffa förhållanden, där misshandel och till och med mord förekommer. Detta är ett väl dokumenterat fenomen tack vare att överlevande slavar kunnat vittna om den behandling de fått under tiden som slavar. Under föregående år lyckades över 2 000 personer räddas från slaveri i Thailand, och det finns därför skäl att anta att det i skrivande stund finns tusentals människor som befinner sig i denna ansträngda situation.

Som resultat av detta har EU hotat med ett totalt importförbud mot fiskprodukter från Thailand, men än i dag ser vi dessa i de svenska matvarubutikerna samtidigt som mer information om dem saknas. Med anledning av detta önskar jag att utrikesministern kan svara på följande:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att säkerställa att produkter som säljs i svenska butiker inte framställts genom slavarbete, och hur avser ministern att verka för att förhindra slavarbete i andra länder?