Fråga 2015/16:844 Spritlangning till ungdomar

av Thomas Finnborg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 


Tidigt alkoholmissbruk kan ge allvarliga både psykiska och fysiska konsekvenser. Alkohol och våld hänger också ihop. I sju av tio misshandelsfall i offentlig miljö finns alkohol med i bilden. Risken för alla sorters olyckor ökar eftersom hjärnan inte fungerar lika bra som vanligt. Fallolyckor, brandolyckor och drunkningsolyckor är några exempel. Men alkohol leder också till relationsproblem som kan vara allvarliga.

Langning av alkohol är brottsligt. Langning kan ge böter eller fängelse i upp till fyra år. Spritlangning är ett problem över hela Sverige. Men ett tydligt exempel på hur allvarligt problemet egentligen är finns i Helsingborg. I över två år har polisen där fått tips på bilar och personer som har langat till ungdomar på öppen gata. Ändå har den illegala alkoholförsäljningen fått fortsätta helt ostörd. Polisen säger sig inte ha nog resurser för att hantera problemet, trots uppmaningar på polisens hemsida att de är beroende av allmänhetens tips för att kunna arbeta mot spritlangning till ungdomar. Handeln drivs av både kriminella nätverk och privatpersoner. Trots nuvarande lagstiftning fortsätter problemet och blir alltmer utbrett. 

Men anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att polisen ska kunna förverka fordon som används i samband med brottslig verksamhet som när man langar sprit till ungdomar?