Fråga 2015/16:840 Enskilda vägar

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

En väl fungerande infrastruktur är en grundläggande förutsättning för en levande landsbygd. De enskilda vägarna, ca 43 000 mil, utgör en oerhört viktig beståndsdel i det svenska infrastruktursystemet. Därför är det viktigt att dessa har bra standard, rätt sträckning och god bärighet. Minst lika viktigt är en välordnad och kostnadseffektiv förvaltning genom en samfällighetsförening (vägförening). Ett välskött vägnät med investeringar i underhåll, broar och vägtrummor är av stor vikt för en positiv landsbygdsutveckling för de boende och företagen längs vägarna.

Vi har i riksdagen vid flera tillfällen diskuterat frågan om en kostnadseffektiv och rättssäker förvaltning av de enskilda vägarna. Tittar vi på vårt grannland Finland har de lyckats implementera en välfungerande modell för detta. Sverige bör följa i deras fotspår.

För att möjliggöra detta bör regeringen utreda förenklade och rättssäkra regler för ändring av inaktuella andelstal efter förebild från Finland. Finlandsmodellen innebär i korthet att föreningarna ges förtroendet att själva fastställa ändringar av andelstal när det sker förändringar utefter en väg, till exempel när ett fritidshus övergår till helårsboende eller tvärtom.

Min fråga till statsrådet Anna Johansson är med anledning av detta:

Delar statsrådet bedömningen att "den finska modellen" på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt skulle kunna åstadkomma en större ändamålsenlighet i det omfattande vägnätet av enskilda vägar, och tänker statsrådet i så fall vidta några åtgärder inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen för att påskynda ett införande av sådan lagstiftning i Sverige?