Fråga 2015/16:828 Natos insats mot flyktingsmuggling

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Under säkerhetskonferensen i München nyligen pekade försvarsminister Peter Hultqvist på att destabiliseringen i Syrien och Irak och den omfattande flyktingkrisen är en av de största säkerhetsutmaningarna just nu. Sverige är också ett av de länder som har tagit emot flest flyktingar i Europa. Ett stort problem är att hänsynslösa flyktingsmugglare exploaterar de flyktingar som vill ta sig till Europa från konflikthärdarna i Mellanöstern.

På uppmaning av medlemsländerna Tyskland, Grekland och Turkiet har Nato nu beslutat att organisationen ska delta i kampen mot flyktingsmugglingen. Det Nato hittills har sagt är att fokus för insatsen är informationsinhämtning och övervakning. I Natos uppgifter ingår inte att stoppa eller hindra flyktingbåtar. Nato kommer att samarbeta med de nationella kustbevakningarna och EU för att lösa uppgiften.

Det är positivt att den organisation i världen som har den största krishanteringsförmågan nu engagerar sig mot flyktingsmugglingen. Dock har förslaget mottagits negativt av den svenska utrikesministern Margot Wallström som sagt att det är olyckligt och att hon ställer sig tveksam till om det är en Natouppgift. Försvarsminister Peter Hultqvist har varit något mer positiv, och han har sagt Sverige får ta ställning till om Sverige kan bidra till insatsen om vi skulle få en fråga.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vad är regeringens inställning till Natos insats mot flyktingsmuggling, och kan regeringen vid en eventuell förfrågan tänka sig att Sverige kan bidra till insatsen?