Fråga 2015/16:825 Möjligheten till innovationsupphandling inom försvaret

av Dag Klackenberg (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Den svenska försvarsindustrin håller en mycket hög teknisk nivå, vilket också är en viktig förklaring till att den har kunnat hävda sig väl på exportmarknaden. Försvarsmaterielmarknaden blir dessutom alltmer teknikdriven, mycket på grund av att avancerad civil teknik i allt större utsträckning integreras i militära plattformar. Det innebär en stor utmaning för den svenska försvarsindustrin om den ska kunna upprätthålla sin tekniska kompetens och kunna hävda sig på marknaden.

Ett sätt för att främja att svensk försvarsindustri även framgent ska ligga i teknisk framkant är att i ökad utsträckning använda möjligheten till innovationsupphandling. Innovationsupphandlingen innefattar dels upphandling som sker på ett sådant att den inte utesluter nya lösningar, så kallad innovationsvänlig upphandling, dels upphandling av innovation, det vill säga upphandling av framtagande av nya lösningar som ännu inte finns på marknaden.

Möjligheten att få ta fram nya lösningar som inte finns på marknaden är något som är efterfrågat av den svenska industrin. Ett ökat samarbete mellan civila och militära aktörer är också något som kommer att medföra en ökad möjlighet till goda spinoff-effekter.

Utifrån ovanstående skulle jag vilja ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur ser ministern på möjligheten att i ökad utsträckning använda innovationsupphandling inom försvarssektorn för att bibehålla den tekniska kompetensen och konkurrenskraften hos den svenska försvarsindustrin?