Fråga 2015/16:822 Ingångsjobb

av Annika Qarlsson (C)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Ett stort antal människor har de senaste åren flytt till Sverige. En kraftig omläggning av migrationspolitiken har genomförts av regeringen, men oavsett hur många som kommer till Sverige framöver finns det redan i dag hundratusentals människor som snabbt behöver komma i arbete. Det är det enda sättet för att garantera social hållbarhet och välfärdens långsiktiga finansiering. Centerpartiet är berett att ta ansvar.

Den största gruppen, ca 50 procent av de människor som kommer till Sverige just nu utgörs av personer med låg eller ingen utbildning alls. De behöver komplettera sin utbildning, men framför allt behöver de få möjlighet att komma in i enkla jobb, så kallade ingångsjobb. För den här gruppen räcker inte dagens åtgärder. Lönenivåerna är för höga och därför blir de här jobben aldrig ens möjliga, de skapas inte, trots att behoven finns hos kund, företag och arbetstagare. Svenskt näringsliv talar om 150 000 saknade jobb.

För Centerpartiet är ett jobb bättre än inget jobb. Bara genom att snabbt få in en fot på arbetsmarknaden kan man börja göra karriär, lära sig språket och skapa sig ett nytt liv i sitt nya hemland. Centerpartiet har lagt fram ett förslag för att skapa fler ingångsjobb.

- Centerpartiet uppmanar arbetsmarknadens parter att komma överens om ett nytt avtal riktat direkt till nyanlända. Det behöver vara ett avtal som gör det möjligt att anställa med betydligt lägre ingångslöner än i dag.

- Om parterna tar sitt ansvar är Centerpartiet villigt att matcha avtalet med både sänkt inkomstskatt och arbetsgivaravgift upp till en viss lönesumma.

- Om parterna inte förmår att ta ansvar är vi beredda att lagstifta med syftet att få fram fler ingångsjobb.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

Är arbetsmarknadsministern beredd att uppmana parterna att ta ansvar för att ingångsjobb bör införas, så att Sverige klarar att snabbt integrera de hundratusentals människor som i dag stängs ute från svensk arbetsmarknad?